Cetatea Dabaca, denumita si Cetatea comitatului, este o fosta cetate regala si resedinta comitatului Dabaca. Este situata in actuala localitate cu acelasi nume din judetul Cluj, fiind un obiectiv istoric deosebit prin rolul important ce l-a jucat in istoria Transilvaniei.
Cetatea a fost cercetata de arheologi in repetate randuri, cele mai relevante descoperiri fiind realizate in anul 1837, de K. Hodor, urmate in 1942 de sondajul arheologic al lui K. Crettier si, nu in ultimul rand, cecetarea arheologica amanuntita initiata in anul 1964 de echipa lui Constantin Daicoviciu.
Cercetarile arheologice au atestat faptul ca prima cetate a fost ridicata in secolul IX, pe locul undei cetati dacice. Alte teorii sustin ca Cetatea Dabaca a fost ridicata partial peste o veche asezare datata secolele VIII-IX, fiind inconjurata de santuri si valuri de pamant. De asemena, aici ar fi existat un turn patrulater, un zid de legatura al partii estice si vestice ale primei incinte, zid de 3,2 m grosime, ambele fiind distruse in timpul invaziei mongole.
Cetatea a fost ridicata in mai multe etape, evoluand in timp, pana in anul 1146, cand a fost mentionata documentar, drept resedinta a comitatului Dabaca. In anul 1241 a fost distrusa de invazia tatarilor, rolul ei fiind preluat de cetatea Martinuzzi din Gherla.
Alte documente au pomenit Cetatea Dabaca, in special in anul 1243, printr-un act de donatie, cand regele Bela al IV-lea al Ungariei donazeaza 3 sate care apartineau cetatii: Fateleke, Bachunateleke si Chegeteleke, catre comitii Theonoticus si Hermann, in semn de multumire pentru serviciile lor.
In anul 1271, cetatea este daruita banului Micud, ca rasplata pentru faptele sale de vitejie, donatie atestata in anul 1279 de catre Ladislau al IV-lea.
Cetatea Dabaca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Dabaca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Dabaca