Cetatea Taraneasca Prejmer

Cetatea Taraneasca Prejmer
Cetatea Taraneasca Prejmer vezi pe harta Cetatea Taraneasca Prejmervezi pe harta

Informatii despre Cetatea Taraneasca Prejmer

Localizare: Brasov si imprejurimi > Prejmer Subcategorie: Cetate

Cetatea Taraneasca Prejmer
Cetatea Taraneasca Prejmer Cetatea Taraneasca Prejmer
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Localitatea brasoveana Prejmer adaposteste cea mai bine pastrata si mai puternica biserica-cetate din sud-estul Romaniei.
Construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, in stil gotic timpuriu, biserica a fost inaltata sub hramul "Sfanta Cruce".

Biserica are la baza un plan central in cruce greaca, fiind compusa din patru brate egale, dispuse in jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare brat era compus din cate doua travee, una patrata ai alta poligonala (3/5), corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de cate doua perechi de capele rectangulare.

Altarul bisericii este cel mai vechi altar din Transilvania, avand peste 500 de ani. In jurul bisericii a fost construita o cetate, cu scopul de a apara pasul Buzau de invaziile turcesti. De-a lungul timpului, turcii au atacat de 50 de ori, cetatea aparandu-se eroic. Avea 272 de camere dispuse pe patru nivele. Pe timp de pace, acestea depozitau diverse bunuri, iar pe timp de razboi erau utilizate ca refugiu pentru sateni.

Cetatea avea bastioane fortificate, porti de fier si poduri mobile. Pe langa gurile de foc amplasate pe ziduri, cetatea era prevazuta cu un dispozitiv de lupta denumit "orga mortii", format din mai multe arme asezate la un loc si care trageau toate deodata, fapt ce producea inamicului o stare de panica si pierderi grele in randul soldatilor.
Protectia era asigurata si de un sant cu apa ce inconjura zidurile. Acesta avea o latime de 18 m si o adancime de 2-4 m.

Cetatea taraneasca de la Prejmer este inscrisa pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO, in prezent adapostind un muzeu etnografic sasesc.


Cetatea Taraneasca Prejmer este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Prejmer , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 45.721981,25.773737




Vezi si alte obiective turistice din Prejmer

Padurea si mlastinile eutrofe de la Prejmer alcatuiesc o arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip botanic, in judetul Brasov. Rezervatia naturala de la Prejmer se intinde pe o s
Satele transilvane cu biserici fortificate sasesti ofera o imagine plina de viata a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Aceste sate sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al te
Biserica fortificata de la Prejmer se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Brasov si este considerata cea mai mare si bine pastrata biserica fortificata din sud-estul Europei. Prima atestare
In Romania exista circa 250 de cetati si biserici fortificate construite de sasi incepand din secoul XIV si continuand pana in secolul XVIII. Ele sunt o marturie vie a modului de viata si a organizari


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site