Cheile Dambovicioarei sunt o componenta importanta a celui mai mare complex de chei din tara (axat pe Dambovita si afluentii sai), care insumeaza peste 20 de chei, cu o lungime totala de peste 30 km. Sunt situate in arealul montan calcaros al Muntilor Piatra Craiului, de unde izvoraste Dambovicioara, cel mai important afluent al Dambovitei si strabate aproape transversal culoarul Rucar-Bran, varsandu-se in Dambovita, in aval de comuna Dambovicioara.
Adancirea paraului Dambovicioara a generat formarea unui sector de chei lung de peste 8 km, cu aspect de canion, taiat in stiva de roci. Cheile sunt de origine epigenetica. Cheile propriu-zise ale Dambovicioarei au fost sapate pe o lungime de 2 km in podul calcaros si se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali, cu inaltimi ce depasesc 200 m.
Stancile au capatat un aspect calcaros reprezentat de turnuri, stanci ascutite, pereti verticali, completat de un relief carstic subteran, reprezentat in principal de pesteri.
In bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului etc.
In apropiere exista si alte chei, cum sunt Cheile Brusturetului, Cheia Lunga si Cheia Stramta.
Accesul se face de pe DN 73 Campulung – Bran, la km 79, in satul Podul Dambovitei se tine drumul spre valea Dambovita, iar dupa 4 km se ajunge in Cheile Dambovicioarei.
Cheile Dambovicioarei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Piatra Craiului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Cheile Dambovicioarei
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Dambovicioara
, la pensiunile si vilele din apropiere.