Apasati pe imagini pentru vizualizare
Ascuns in varful unui deal, la o altitudine de 600 de metri, adapostit de o padure de foioase si conifere, Palatul Stirbei din Darmanesti, judetul Bacau, nu se dezvaluie calatorului nepasator, fiind nevoie de putin efort si opriri pentru indicatii pretioase de la localnici pentru a ajunge acolo. Si, probabil, n-ar strica nici o masina 4X4.
Drumul forestier de patru kilometri ce duce la micutul castel, care, initial, fusese placat cu lemn, asa cum indicase arhitectul palatului, in prezent ascunde ceva „capcane”, mai bine spus gropi mari acoperite de frunzele cazute din copaci, prin urmare este indicat sa adoptati un stil de condus precaut.
Dinspre Damarasti, mergand spre baraj, dupa ce treceti de o biserica, virati la dreapta, iar apoi cautati strada Poiana. Acolo, virati inca o data la dreapta si mentineti drumul, acesta ducand la palat.
Padurile de sute de hectare prin care treceti au apartinut si ele familiei Stirbei, castelul fiind construit la cererea printului Gheorghe Stirbei (fost parlamentar, care a murit in 1916), la inceputul secolului XX, acesta alegand dealul Maguricea pentru pitorescul regiunii, aflata in stanga Vaii Uzului.
Palatul a fost construit de lucratori adusi din Italia avand la baza planurile arhitectului Nicolae Ghica Dudesti. Cladirea are parter si doua etaje. In corpul principal al cladirii se aflau camerele asa-numite oficiale, cu o zona de primire, un salon mare, o sufragerie si birouri. Tot aici se afla si o sera, precum si scara principala. Din aceasta parte a palatului se putea iesi pe terasa semicirculara, ce are o latura de peste doi metri.
Partea administrativa a palatului este intr-un corp lateral, are doua nivele, iar camerele sunt mult mai reduse ca dimensiuni. Aici se pot observa frumoasele elemente decorative din lemn, la balcoane, precum si un soclu masiv, construit din piatra de cariera.
Istoricul palatului este cel putin la fel de interesant ca si constructia. Castelul a apartinut familiei Stirbei pana la finalul celui de al Doilea Raboi Mondial, iar apoi vreo 30 de ani a adapostit un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza. Ulterior, palatul a devenit tabara de copii. In prezent a fost retrocedat unor austrieci care din pacate il tin inchis si gol.
Daca istoria si palatul nu va satisfac indeajuns pofta de explorare a regiunii, din parcul ce inconjoara cladirea se poate intra direct in padure si, de aici, aveti la dispozitie mai multe trasee de drumetii pe muntele Nemira.
Castelul familiei Ştirbei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Castelul familiei Ştirbei
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Darmanesti (BC)
Coordonate GPS: 46.369341,26.459482
Incadrat de muntii Nemira, Ciuc si Berzunti, la confluenta raului Uz cu raul Trotus, arealul turistic Darmanesti cuprinde obiective turistice cu un potential de dezvoltare inca neexploatat.
Cadrul na
Barajul Poiana Uzului este un baraj antropic construit din contraforti de 80 m inaltime si cu un volum de apa de 90 mil. mc, al doilea de acest fel din Europa, fiind dat in exploatare in anul 1972.
A
Valea Uzului este considerata una dintre cele mai frumoase zone turistice din Judetul Bacau, apartinand de orasul Darmanesti, insa prea putin valorificata.
Raul Uz care strabate valea insa, a dat na
Castelul familiei Stirbei din Darmanesti este ascuns in varful unui deal, la o altitudine de 600 de metri, fiind adapostit de o padure de foioase si conifere.
Palatul a fost construit de lucratori a
In anul 1924 enoriasii din Boistea impreuna cu preotul Constantin Moiceanu au hotarat sa ridice o noua biserica la mijlocul parohiei, intrucat cea veche se dovedise neincapatoare.
Astfel au format un
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.