Rezervatia naturala 12 Apostoli este situata in Muntii Calimani, pe creasta ce formeaza cumpana apelor dintre bazinele paraielor Neagra Sarului si Poiana Negri si coboara dinspre Calimani, peste culmile Tamau si pietrele Rosii, spre varfurile Lucaciu si orasul Vatra Dornei, pe raza comunei Dorna Candreni.
Rezervatia naturala 12 Apostoli reprezinta un grup de stanci cu forme neobisnuite, ce atrag numerosi vizitatori. Sculpturile naturii infatiseaza chipuri umane, precum un mos cu baba, spre nord, un batran spre sud, un urs cu capul plecat, o femeie ce aminteste de silueta faraonesei Nefertiti etc.
Cea mai populara figura este cea a batranului cu "trei fete" distincte, orientate spre cele trei carari ce se indreapta spre el: o fata lata spre Gura Haitei, un cap mic cu barba prelungita spre nord si o fata mai inalta cu un coif pe crestet spre sud.
Istoricul Nicolae Densusianu sustine ca cei 12 apostoli au fost ridicati de niste vechi pelasgi ce au vietuit pe aceste meleaguri si i-au ridicat in cinstea unor zeitati.
Nu putem fi siguri de originile acestor statui, insa putem lua in considerare teoria cercetatorilor care spun ca aceste figuri sunt rezultatul eroziunii conglomeratelor, al dezagregarii termice si al modelarii vanturilor si ploilor.
Insa, nu putem nega ipoteza ca o mana umana ar fi putut remodela stancile, mai ales ca in trecut exista acest obicei al popoarelor de a-si construi sanctuare.
Accesul la Rezervatia 12 Apostoli se face pe traseul tematic cu acelasi nume, ce are o lungime de 11 km si traverseaza o padure de molid si pasuni subalpine, catre una dintre cele mai frumoase locuri din Parcul National Calimani, Rezervatia 12 Apostoli.
Rezervatia naturala 12 Apostoli este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia naturala 12 Apostoli
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Dorna Candreni
, la pensiunile si vilele din apropiere.