Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Focsani se afla pe strada Piata Unirii nr. 10, judetul Vrancea si a facut parte din ansamblul fostei manastiri, ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica in anul 1661.
Manastirea este una dintre cele mai instarite din zona avand proprietati in Focsani cat si in zonele viticole invecinate iar de-a lungul timpului i-au fost oferite danii de catre: Al. Ipsilanti, Duca Voda, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Mihail Racovita. In aceasta manastire s-a oficiat cununia religioasa a domnitorului Gh. Bibescu cu Marita Ghica, nas fiind Grigore Sturdza domnitorul Moldovei.
In 1854 a ars manastirea dar a ramas biserica. Initial, biserica a fost construita din caramida, pe fundatie de piatra, in forma de cruce cu 3 abside si cu impartirea clasica.
In anul 1977, biserica a fost restaurata in interior, pastrandu-se mici portiuni de pictura. Fatadele erau tencuite si decorate cu doua randuri de firide suprapuse. In interior erau circa 23 icoane, 9 candele, cadelnite, obiecte de argint, carti grecesti, romanesti, odoare, policandru, sfetnice, vesminte.
In prezent, Biserica acestei manastiri se afla în gradina publica a orasului Focsani.
Hramul bisericii este Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.
Sursa
Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Focsani este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Focsani
, la pensiunile si vilele din apropiere.