Localitatea antica Germisara este situata in bazinul depresionar amplasat în partea sudica a muntilor Metaliferi, aproape de terasele Muresului, fiind bine cunoscuta datorita proprietatilor curative a apelor termale.
Baile erau folosite inca dinaintea venirii romanilor pe aceste meleaguri, lucru indicat de toponimul autentic traco-getic al asezarii.
In antichitate Germisara cuprinde castrul militar cu canabai si termae-le, castrulk gazduind unitatea militara Numerus Singulatorium Britannicorum, ce apara drumurile ce legau Ulpia Traiana Sarmisegetusa si Micia de Apulum. De asemenea, asigura paza teritoriului. Aici au fost cantonate detasamente ale Legiunii a XIII-a Gemina.
In punctul "Dambu Romanilor" a fost identificat si cercetat complexul termal din perioada romana. Pe vremea aceea, complexul a functionat in doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua in subteran si suprafata.
Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate in oamant si captusite cu scandura, aflate la baza mamelonului sau in imediata apropiere. Din acel moment lacul a devenit n lacas de cult, aici fiind descoperite monede de bronz si argint si placute votive din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.
In jurul cavitatii si in area sacra au fost asezate altare si o statuie a zeitei Diana.
Datorita proprietatilor curative ale apelor si a peisajului pitoresc din zona, activitatea complexului termal este renumita si astazi.
Asezarea romana de la Germisara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Asezarea romana de la Germisara
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Geoagiu Bai