Curtea Domneasca grupeaza monumente din secolele XV-XVIII. Prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, dateaza din vremea domniei lui Mircea cel Batran.
Sub Vlad Tepes (1456-1462) Curtea Domneasca a dobandit noi constructii printre care si Turnul Chindiei.
Dupa domnia lui Radu de la Afumati, in timpul lui Petru Cercel au avut loc ample lucrari de constructie, vechiului palat i se adauga unul nou, inconjurat de gradini, cu fantani alimentate cu apa adusa din apropierea Targovistei prin conducta din lemn de pin.
Au loc lucrari de reconstructie in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, care au durat 7 ani. Cele doua case domnesti au fost transformate intr-un palat in "stil brancovenesc".
In 1737, in timpul luptelor turco-austriece, Curtea Domneasca este arsa. Numai Biserica Domneasca a mai fost reparata.
Turnul Chindiei, in forma de astazi este rezultatul "restaurarii" executate in anii 1847-1851.
In anii 1907-1910, N. Ghica-Budesti, a restaurat Biserica Domneasca, pentru ca apoi sa degajeze beciurile vechii arhitrcturi, a bisericii paraclis, a baii domnesti.
Complexul Muzeal Curtea Domneasca cuprinde monumente de arhitectura medievala ce formeaza ansamblul Curtii Domnesti, dintre care unele adapostesc expozitii, dupa cum urmeaza: in Turnul Chindiei: "Dracula. Legenda si adevar istoric" , in Biserica Domneasca: "Colectia de arta brancoveneasca", in beciurile casei domnesti din sec al-XVI-lea - "Din istoria Curtii Domnesti", "Lapidarul", iar in Biserica "Sf. Vineri" - "Colectia de icoane".
Curtea Domneasca din Targoviste este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Targoviste
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.