Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cu greu poţi găsi mai multe locuri frumoase la un loc decât în comuna Gurghiu, judeţul Mureş.
De la vestigii istorice până la rezervaţii naturale, găseşti de toate aici. Ai castelul Bornemissza, pădurea seculară de la Mociar şi rezervaţia botanică de narcise. Nimic nu dă însă un aer deosebit acestei zone cum o face parcul dendrologic.
Cum ajungi? Destul de simplu. Pe drumul judeţean 153 C. Dinspre Carpaţii Orientali sau dinspre oraşul Reghin, aflat la o aruncătură de băţ. După vreo 14-15 kilometri pe şosea, faci stânga pe un drum comunal şi ai ajuns în localitate, iar de acolo mai mergi puţin până la parcul dendrologic. Ţine minte că drumul se bifurcă şi ca pe ambele braţe ai ceva de văzut.
Şi parcul e ceva cu totul special. Localnicii spun că sunt peste 200 de specii de plante, dintre care vreun sfert din strainătate. Aproape toate soiurile de arbori româneşti se găsesc pe acolo, de la stejar la alun. Şi, dacă tot veni vorba de alun, trebuie să amintim că aici putem găsi alunul turcesc sau salcâmul japonez.
În acest parc dendrologic poţi vedea de la cei mai înalţi şi drepţi copaci până la unii atât de întortocheaţi încât par vrejuri îngheţate în aer. Despre unele plante cu siguranţă nu ştiai că există, iar pe cele mai multe din cele exotice nici nu le-ai văzut până acum în România.
Cel mai bine se poate vedea întreaga panoramă de pe dealurile din jur, unde autorităţile au amenajat şi nişte scări. Chiar dacă sunt un pic lungi şi incomode, merită să te urci pe ele şi să admiri tot ce poţi cuprinde cu privirea. Frumuseţile parcului nu se termină cu toţi pomii aceştia extraordinari care îţi trezesc brusc interesul pentru botanică.
La capătul parcului, găseşti ruinele vechii cetăţi a familiei nobililor maghiari Bornemissza, cei care de altfel au întemeiat parcul, în secolul al XVIII-lea. Tot aici găseşti altă construcţie – o capelă romano-catolică ce impresionează prin felul în care s-a păstrat.
Alte construcţii, precum căsuţa de pe malul lacului sau alte câteva căbănuţe din lemn şi nuiele, arată şi ele originalitatea locului.
Surprizele nu se termină aici, mai ales dacă ai norocul să te afli în acest parc într-o perioadă călduroasa a anului. Pentru că parcul are şi un lac, unde poţi găsi păsări acvatice. Şi sigur îţi vor sări în ochi superbele lebede albe care trăiesc
acolo o bună parte a anului.
Pe scurt? Merită să mergi la Gurghiu şi merită să mergi la Parcul dendrologic. E o gură de natură.
Parcul dendrologic este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Parcul dendrologic
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Gurghiu
Coordonate GPS: 46.462828,24.514303
Castelul Rakoczi - Bornemisza este situat in comuna Gurghiu, din depresiunea atestata documentar inca din anul 1248.
Edificiul a fost inaltat in anul 1773 si este format din Castelul Rakoczi, o capela
Gurghiu este o comună mureşană situată pe râul cu acelaşi nume, din apropierea Reghinului. Accesul se face pe DJ 153 C, fie dinspre Reghin, fie dinspre Remetea.
Turiştii ce doresc să vizitez
Construita ca orice alta cetate pe coasta unui deal, pentru a domina zona si pentru a o supraveghea, Cetatea Gurghiu se pare ca dateaza din perioada feudala, cand ungurii au patruns in Transilvania. D
Baile sarate Jabenita se afla la poalele muntilor Gurghiu, intre oraselul Gurghiu si comuna Solovastru, judetul Mures.
Depresiunea fiind bogata in zacaminte de sare, microstatiunea Baile sarate Jaben
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.