Ruinele cetatii Gurghiu

Ruinele cetatii Gurghiu
Ruinele cetatii Gurghiu vezi pe harta Ruinele cetatii Gurghiuvezi pe harta

Informatii despre Ruinele cetatii Gurghiu

Localizare: Transilvania > Gurghiu Subcategorie: Ruine

Ruinele cetatii Gurghiu
Ruinele cetatii Gurghiu
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Gurghiu este o comună mureşană situată pe râul cu acelaşi nume, din apropierea Reghinului. Accesul se face pe DJ 153 C, fie dinspre Reghin, fie dinspre Remetea.

Turiştii ce doresc să viziteze aceste locuri se pot caza la pensiunile din zonă sau pot încerca confortul hotelurilor din Reghin, aflat la mică distanţă.

În zona Gurghiului se pot vizita bisericile reformată şi cea catolică, se pot face drumeţii spre Poiana Narciselor sau se poate urca pe dealul din apropiere pentru a vedea ruinele cetăţii Gurghiului.

Cetatea Gurghiului este amplasată în apropierea localităţii, pe un deal, la vreo 500 de metri altitudine.

Există dovezi care indică folosirea acestei înălţimi în scopuri militare încă din perioada ocupării Daciei, romanii construind aici un castru de apărare a estului Daciei romane împotriva atacurilor şi invaziilor barbare.

După retragerea aureliană din 271-275, acest castru este părăsit de către armata română şi vreme de un mileniu nu mai există nicio dovadă care să ateste locuirea şi funcţionarea fortificaţiilor.

Istoria spune însă că, datorită poziţiei strategice, în secolul al XIII–lea voievozii transilvani ridică pe locul fostului castru roman o cetate medievală, ce avea un rol important de apărare şi organizare administrativă.

Zidurile acestei cetăţi, atestată documentar la 1248, erau construite din piatră de râu, material abundent în zonă, şi erau prevăzute cu numeroase turnuri de apărare, dar şi cu un şanţ inundabil. În cetate clădirile erau împărţite în zone ce serveau locuitorii în funcţie de nevoile acestora.

Odată cu pătrunderea maghiarilor în Transilvania, în secolele XVI-XVII, cetatea Gurghiului a devenit din nou centru administrativ, de această dată al comitelui secuilor, aceasta fiind o funcţie importantă în statul feudal maghiar.

Sub administraţie maghiară, domeniul Gurghiului cunoaşte prosperitatea economică, devenind unul din cele mai însemnate domenii din estul Transilvaniei. Un document din 1557 arată că în componenţa sa se numărau 27 de sate, iar centrul administrativ era cetatea Gurghiului.

În 1708, în timpul Războiul curuţilor, o mare parte din cetate este distrusă, iar astăzi singura clădire ce stă în picioare este capela ce a fost ridicată în secolul următor, chiar din rămăşiţele fortificaţiei.

În capelă nu se mai oficiază slujbe de foarte mult timp, iar unii spun chiar că ar fi blestemată, asta după ce ultimul preot care a slujit-o s-ar fi spânzurat.

Cetatea Gurghiului a ocupat de-a lungul timpului un important rol în economia, politica şi dezvoltarea regiunii făcând parte din cele mai importante cetăţi ale Transilvaniei.


Ruinele cetatii Gurghiu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Ruinele cetatii Gurghiu ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Gurghiu

Coordonate GPS: 46.462571,24.515424




Vezi si alte obiective turistice din Gurghiu

Cu greu poţi găsi mai multe locuri frumoase la un loc decât în comuna Gurghiu, judeţul Mureş. De la vestigii istorice până la rezervaţii naturale, găseşti de toate aici. Ai castelul Borne
Construita ca orice alta cetate pe coasta unui deal, pentru a domina zona si pentru a o supraveghea, Cetatea Gurghiu se pare ca dateaza din perioada feudala, cand ungurii au patruns in Transilvania. D
Baile sarate Jabenita se afla la poalele muntilor Gurghiu, intre oraselul Gurghiu si comuna Solovastru, judetul Mures. Depresiunea fiind bogata in zacaminte de sare, microstatiunea Baile sarate Jaben
Castelul Rakoczi - Bornemisza este situat in comuna Gurghiu, din depresiunea atestata documentar inca din anul 1248. Edificiul a fost inaltat in anul 1773 si este format din Castelul Rakoczi, o capela


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site