Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat pana astazi. Biserica a fost construita in anul 1492 de Stefan cel Mare si refacuta la sfarsitul secolului al XIX- lea.
Biserica a fost denumita Sfantul Nicolae Domnesc datorita faptului ca este situata in imediata vecinatate a vechii Curti domnesti si pentru faptul ca aici au fost unsi in domnie, cu sfantul si marele Mir, aproape toti domnii Moldovei, de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza.
Arhitectura exterioara conjuga in modul cel mai armonios piatra, caramida aparenta si teracota, dispusa in discuri smaltuite policrome. Pana spre sfarsitul secolului al XVII-lea, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc a servit drept Catedrala mitropolitana.
De-a lungul vremii, pictura exterioara s-a deteriorat si peretii au fost tencuiti si varuiti. A fost reconstruita clopotnita si s-a construit o fantana in zidul bisericii de catre Abaza clucer.
Biserica are trei altare iar in timpul Mitropolitului Gavriil Callimachi se savarseau slujbe in greceste (altarul din partea dreapta-sud inchinat Sfintei Mucenite Varvara), in romaneste (altarul din biserica) si in ruseste (altarul din partea stanga, inchinat Sfantului Arhidiacon Stefan). Era singura biserica din Moldova cu trei altare, dupa marturisirile cronicarilor.
In timpul domniei lui Vasile Lupu, biserica Sfantul Nicolae Domnesc nu mai este Mitropolie, aceasta se muta la Biserica Manastirii Trei Ierarhi. Ulterior, resedinta Mitropolitana se muta la Biserica Alba (pe locul actualei Mitropolii).
Ultimul domnitor uns in biserica Sfantul Nicolae Domnesc, a fost Grigore Al. Ghica, in anul 1849.
Primul Mitropolit al Moldovei a fost carturarul Dosoftei si a locuit in chiliile de la Sfantul Nicolae Domnesc construite de catre voievodul Antonie Ruset. Aici el a intemeiat o tipografie.
Din ordinul lui Constantin Mavrocordat si Mitropolitul Nechifor, biserica Sfantul Nicolae Domnesc a fost transformata in scoala, unde au fost adusi preotii nestiutori de carte. In anul 1749 s-a hotarat ca la bisericile Sfantul Nicolae Domnesc, Sfanta Vineri si Sfantul Sava din Iasi sa fie adusi chiar copiii poporului, de la varsta de trei ani in sus si pusi sa invete catehismul.
Mobilierul bisericii este lucrat in stejar aurit, precum si policandrele, sfesnicele, candelele de bronz si au fost facute de familia regala. Pe actualele trepte ale bisericii a stat toata Casa Regala, cand s-au citit rugaciunile de sfintire ale biserici, cu prilejul sarbatoririi a 400 de ani de la moarte lui Stefan cel Mare (2 iule 1504 - 2 iulie 1904).
In prezent, biserica pastreaza planul lui Stefan cel Mare. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este una dintre numeroasele biserici cladite de Stefan cel Mare si Sfant, domnitorul Moldovei, reproducand tipul bizantino roman cu element gotic.
Sursa
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Iasi
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.