Biserica Sfantul Nicolae Domnesc

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc vezi pe harta Biserica Sfantul Nicolae Domnescvezi pe harta

Informatii despre Biserica Sfantul Nicolae Domnesc

Localizare: Moldova > Iasi Subcategorie: Biserica

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc Biserica Sfantul Nicolae Domnesc
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat pana astazi. Biserica a fost construita in anul 1492 de Stefan cel Mare si refacuta la sfarsitul secolului al XIX- lea.

Biserica a fost denumita Sfantul Nicolae Domnesc datorita faptului ca este situata in imediata vecinatate a vechii Curti domnesti si pentru faptul ca aici au fost unsi in domnie, cu sfantul si marele Mir, aproape toti domnii Moldovei, de la Despot Voda pana la Alexandru Ioan Cuza.

Arhitectura exterioara conjuga in modul cel mai armonios piatra, caramida aparenta si teracota, dispusa in discuri smaltuite policrome. Pana spre sfarsitul secolului al XVII-lea, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc a servit drept Catedrala mitropolitana.

De-a lungul vremii, pictura exterioara s-a deteriorat si peretii au fost tencuiti si varuiti. A fost reconstruita clopotnita si s-a construit o fantana in zidul bisericii de catre Abaza clucer.

Biserica are trei altare iar in timpul Mitropolitului Gavriil Callimachi se savarseau slujbe in greceste (altarul din partea dreapta-sud inchinat Sfintei Mucenite Varvara), in romaneste (altarul din biserica) si in ruseste (altarul din partea stanga, inchinat Sfantului Arhidiacon Stefan). Era singura biserica din Moldova cu trei altare, dupa marturisirile cronicarilor.

In timpul domniei lui Vasile Lupu, biserica Sfantul Nicolae Domnesc nu mai este Mitropolie, aceasta se muta la Biserica Manastirii Trei Ierarhi. Ulterior, resedinta Mitropolitana se muta la Biserica Alba (pe locul actualei Mitropolii).

Ultimul domnitor uns in biserica Sfantul Nicolae Domnesc, a fost Grigore Al. Ghica, in anul 1849.

Primul Mitropolit al Moldovei a fost carturarul Dosoftei si a locuit in chiliile de la Sfantul Nicolae Domnesc construite de catre voievodul Antonie Ruset. Aici el a intemeiat o tipografie.

Din ordinul lui Constantin Mavrocordat si Mitropolitul Nechifor, biserica Sfantul Nicolae Domnesc a fost transformata in scoala, unde au fost adusi preotii nestiutori de carte. In anul 1749 s-a hotarat ca la bisericile Sfantul Nicolae Domnesc, Sfanta Vineri si Sfantul Sava din Iasi sa fie adusi chiar copiii poporului, de la varsta de trei ani in sus si pusi sa invete catehismul.

Mobilierul bisericii este lucrat in stejar aurit, precum si policandrele, sfesnicele, candelele de bronz si au fost facute de familia regala. Pe actualele trepte ale bisericii a stat toata Casa Regala, cand s-au citit rugaciunile de sfintire ale biserici, cu prilejul sarbatoririi a 400 de ani de la moarte lui Stefan cel Mare (2 iule 1504 - 2 iulie 1904).

In prezent, biserica pastreaza planul lui Stefan cel Mare. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este una dintre numeroasele biserici cladite de Stefan cel Mare si Sfant, domnitorul Moldovei, reproducand tipul bizantino roman cu element gotic.

Sursa


Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Iasi , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 47.159198,27.587482




Vezi si alte obiective turistice din Iasi

Lacul Rediu este un lac de baraj artificial de lunca din Campia Moldovei, pe teritoriul satului Rediu din apropierea municipiului Iasi. Are o suprafata de 15 hectare si este construit pe raul Rediu,
Manastirea Cetatuia a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, fiind alcatuita din urmatoarele 6 obiective: Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" - datand din perio
Biserica Barboi din Iasi este unul dintre locasurile simbol din Iasul ortodox si a fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici datand din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fo
Bojdeuca lui "Ion Creanga" este o casa taraneasca modesta cu cerdac si doua odaite, construita inainte de 1850, in mahalaua Ticaului. Povestitorul Ion Creanga a locuit aici din 1872 pina i
Manastirea Frumoasa, construita pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi in anul 2004. Vechiul edificiu


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site