Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul de pe ziduri din Iasi a fost folosit drept resedinta de vara pentru Mihail Sturdza si pentru Grigore Alexandru Ghica. Este situat in curtea Manastirii Frumoasa din Iasi, fiind inaltat intre anii 1818-1819, dupa planurile arhitectului Martin Kubelka.
Ansamblul Manastirii Frumoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, datorita arhitecturii impozante si a valorii sale istorice.
Manastirea Frumoasa este o manastire ortodoxa de calugarite ctitorita in secolul al XVI-lea de catre hatmanul Melentie Balica si refacuta de mai multe ori. Biserica manastirii, construita intre 1836-1839 este asezata pe o terasa, dominand peisajul prin cele patru turle ale sale, fiind strajuita de un turn impozant si imprejmuita de un zid de piatra.
Palatul de pe ziduri a fost construit in stilul arhitecturii neoclasice, initial fiind proiectat ca un palat al renasterii italiene. Constructia deosebita are un singur etaj, fiind dispusa cu un foisor ce a devenit peron de acces, iar la etaj cu o terasa acoperita. Ineditul acestei constructii este dat de elementele arhitecturale rar intalnite in acele vremuri.
Accesul spre gradina si spre un lac amenajat in jurul cladirii se facea prin fatada opusa a cladirii, intrarea pentru barci fiind similara cu cele pentru calesti, azi insa nu mai este vizibila, intrucat a fost zidita.
Aici a fost amenajat in anul 1841 paraclisul "Sfanta Ecaterina".
Palatul de pe ziduri din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Palatul de pe ziduri din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.139019,27.5874844
Statuia Independentei din Iasi a fost dezvelita in anul 1980, fiind realizata de catre artista Gabriela Manole - Adoc, impreuna cu sotul ei, sculptorul Gheorghe Adoc. Cei doi au castigat premiul intai
Lacul Aroneanu este un lac de baraj artificial din Campia Moldovei, fiind situat in apropiere de localitatea Aroneanu (judetul Iasi).
Are o suprafata de circa 23 hectare si este construit pe Ra
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi este un monument de bronz inchinat domnitorului moldovean Stefan cel Mare (1457-1504).
Monumentul este amplasat in fata Palatului Culturii si a fost re
Biserica Golia reprezinta o imbinare a stilurilor polonez, grec si rus, fiind construita in secolul al XVI-lea. Ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, biserica a fost refacuta de voievodul Vasile Lup
Catedrala ieseana este o cladire monumentala, a carei stil arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt domina
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.