Geamia Abdul Mecid reprezinta un un monument istoric si de arhitectura religioasa realizat in stil oriental (neoclasic otoman) in perioada 1859-1865.
Este singurul lacas de cult al populatiei de confesiune islamica din Medgidia dar totodata si cea mai veche cladire din oras.
Edificiul are o forma patrata, specifica arhitecturii islamice. Deasupra usii se afla un text in limba turca osmana, amintind de cititorul geamiei si emblema (MUHRU) Imperiului Otoman.
Interiorul nemodificat de la constructie, pastreaza toate detaliile in original: plafonul din lemn de cedru, coloanele de lemn, balcon si balustrada din lemn. Aici se afla o colectie muzeala.
In apropierea monumentului se pastreaza pietre de mormant, fragmente din edificiul anticului Callatis si un sarcofag.
Orasul Medgidia a fost reintemeiat in jurul geamiei, primind numele de Mecidiye in onoarea sultanului Abdul Mecid. El reprezinta una din cele mai vechi asezari din Dobrogea, dar si un model de convietuire etnica si toleranta religioasa.
Medgidia a fost atestata documentar inca de la inceputul secolului al XV lea cu denumirea de KARA-SU (Apa neagra). In prezent are un numar de 8700 de enoriasi de confesiune islamica.
Adresa: Medgidia, Judetul Constanta, Strada Decebal nr. 20
Sursa foto: http://haihui-prin-dobrogea.blogspot.ro
Geamia Principala Abdul Mecid din Medgidia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Geamia Principala Abdul Mecid din Medgidia
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Medgidia