Cimitirul a ramas singura dovada a prezentei evreiesti in acest tinut ascuns intre coline. Cand ii pasesti poarta, cimitirul ti se arata precum un parc caruia nu-i poti vedea capatul.
Cel mai vechi mormant dateaza din anul 1740. Pe piatra innegrita si deja acoperita de muschi, literele, care formau altadata un nume, sunt aproape sterse de vremuri. Se descifreaza totusi ceva care aduce a Dovben Iehuda.
Undeva, cam la mijlocul cimitirului, se ridica o „stibl” masiva, de piatra, semn al credintei celor ce se odihnesc inauntru, dar si al avutiei lor.
In rand cu celelalte monumente sta si o piatra care te intriga. Aparent cu nimic diferita de cele din jurul ei, are o semiluna, in loc de Steaua lui David. Numele de pe mormant, Iurist Elias, decedat in anul 1912, nu sugereaza in niciun fel vreo explicatie. Probabil ca misterul ciudatei inscriptii va ramane vesnic nedezlegat. Undeva, mai jos, trei morminte alaturate sunt inscriptionate cu litere chirilice. Sunt soldati rusi din primul razboi mondial, care au murit pe frontul din Moldova si au fost adusi la Moinesti ca sa fie ingropati, pentru ca niciun alt cimitir evreiesc nu mai era in zona.
Sursa: din articolul scris de Beatrice Kohlenberg, unul dintre membrii fondatori ai Fundatiei Leolam (http://leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.ro/).
Cimitirul evreiesc Moinesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cimitirul evreiesc Moinesti
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Moinesti