Cimitirul Vesel din Sapanta

Cimitirul Vesel din Sapanta
Cimitirul Vesel din Sapanta vezi pe harta Cimitirul Vesel din Sapantavezi pe harta

Informatii despre Cimitirul Vesel din Sapanta

Localizare: Maramures > Sapanta Subcategorie: Cimitir

Cimitirul Vesel din Sapanta
Cimitirul Vesel din Sapanta
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situat in localitatea maramureseana Sapanta, Cimitirul Vesel este celebru prin mormintele viu colorate, decorate cu picturi ce reprezinta scene din viata si ocupatia persoanelor inmormantate aici. Pe majoritatea crucilor sunt inscriptionate versuri cu rima, texte comice referitoare la viata persoanelor respective.

Cimitirul Vesel este un obiectiv turistic unic prin faptul ca nu trateaza moartea ca pe ceva suparator, diferentiindu-se fata de majoritatea culturilor altor natii care considera moartea ca pe un eveniment foarte trist.

Se spune ca ideea infiintarii acestui cimitir a fost inspirata din cultura dacilor, care aveau o conceptie neobisnuita asupra mortii, aceasta fiind un motiv de bucurie. Dacii credeau cu ardoare in nemurire si in faptul ca dupa moarte ne asteapta o viata mult mai buna.

Primele cruci au fost sculptate de Stan Ioan Patras, care in anul 1935 a sculptat primul epitaf. Din anii 1960 pana in zilele noastre, cimitirul a adunat aproximativ 800 de astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar. Unele cruci sunt pictate pe ambele parti, pe o parte fiind plasata o descriere a vietii celui ingropat, iar pe cealalta, prezentarea imprejurarilor mortii.

Cimitirul de la Sapanta a devenit o atractie turistica inedita, un adevarat muzeu in aer liber.


Cimitirul Vesel din Sapanta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Sapanta , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 47.9729996,23.7005005




Vezi si alte obiective turistice din Sapanta

In bazinul hidrografic al raului Sapanta paraul Runc a format o cascada cu o cadere de 20 m. Aceasta s-a format in sectorul de defileu, de unde apa cade printr-o strunga, intr-un peisaj deosebit. C
Cascada Izvorul Runcului este situata pe Valea Runcului, in Muntii Ignis, aproape de localitatea Sapanta. Aceasta are o cadere de 5-6 m.
Defileul Vaii Sapanta reprezinta un defileu spectaculos sapat in andezit. Acesta se afla in Muntii Ignis, in apropiere de Sapanta.
Cascada Sipot s-a format pe paraul Nadosa, afluent de stanga al raului Sapanta, in sectorul de defileu. De la o inaltime de 10 m, Cascada Sipot prezinta o spectaculoasa cadere de apa, avand un debit
Casa Memoriala Stan Ioan Patras este situata in Sapanta, judetul Maramures si a fost amenajata in casa in care s-a nascut si a trait Stan Ioan Patras (1908-1977). Acesta este mesterul care a realizat


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site