Biserica fortificata de la Prejmer se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Brasov si este considerata cea mai mare si bine pastrata biserica fortificata din sud-estul Europei.
Prima atestare documentara a asezarii este din anul 1211, cand Regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneste intr-un document adresat teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care va creste localitatea Prejmer.
Cei care au ridicat biserica pana la un anumit nivel, in stil gotic burgund, au fost cavalerii teutoni, care au si primit drepturi asupra acestui teritoriu.
De-a lungul timpului, biserica fortificata de la Prejmer a suferit numeroase interventii, dar in urma restaurarii intreprinse de Directia Monumentelor intre anii 1960 si 1970 ea si-a capatat forma initiala.
Cea mai valoroasa piesa care poate fi gasita in biserica este altarul poliptic din anul 1450, fiind astfel cel mai vechi din Transilvania. Altarul este format dintr-un triptic cu panou central si voleuri pictate pe ambele fete. De o parte si de alta a panoului central, care infatiseaza Rastignirea sunt reprezentate alte scene din Patimile lui Iisus. Compozitiile au scheme iconografice simple si o stralucire particulara a tonurilor de rosu pusa in evidenta de fundalul aurit.
In anul 1999, biserica a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Hramul bisericii este Sfanta Cruce.
Biserica fortificata de la Prejmer este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica fortificata de la Prejmer
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Prejmer