Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera este situata in Dealul Popii, in apropierea statiunii climaterice Valea Vinului, pe versantul stang al paraului Sacii (Muntii Rodnei). Drumul de acces porneste din Statiunea Sangeorz Bai si continua prin Rodna Veche.
Este sapata in calcare marmoreene componente ale complexului de sisturi cristaline (de varsta devonian-carbonifera) care alcatuiesc in cea mai mare parte masivul Rodnei. Golul subteran a fost creat de apele paraului Sacii, infiltrate de-a lungul unei linii de fractura. Pestera are o orientare generala vest-est si o lungime totala de 430 m.
Galeria principala, usor descendenta, prezinta latimi alternand intre 2 m la intrare si 10—12 m spre partea terminala. Pe planseu se gasesc numeroase blocuri, iar tavanul si peretii sunt in cea mai mare parte acoperiti cu o crusta de aragonit (partial recristalizat in calcit), din nefericire in mare parte sfaramata si distrusa de catre vizitatori. Particularitatea acestei pesteri este data de prezenta aragonitelor, deosebit de interesante din punct de vedere genetic.
Localnicii povestesc ca in vremuri indepartate un miner din partea locului, pe nume Schneider, ar fi exploatat aur din această pestera, ceea ce a determinat denumirea de Baia lui Schneider. Prima cartare detaliata a pesterii a fost facuta in 1973 de catre C. Goran si Oana Busuioceanu.
Conditii de vizitare: Pestera este accesibila oricarui turist si nu necesita nici un fel deechipament de protectie, ci doar o sursa de iluminare.
Pestera Baia lui Schneider este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Baia lui Schneider
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Rodna
Coordonate GPS: 47.427158,24.800949
Poiana cu narcise de pe Masivul Saca este o rezervatie naturala de tip botanic, inclusa in Parcul National Muntii Rodnei, situata in judetul Bistrita-Nasaud, pe teritoriul administrativ al comunei Rod
Lacul Lala Mic este un lac glaciar din Muntii Rodnei, situat sub varful Ineu, la altitudinea de 1.900 de metri.
Lala Mic face parte din Rezervatia mixta "Ineu-Lala", fiind fratele mai mic al lacului
Lacul Ineu este un lac de origine glaciara ce face parte din rezervatia "Ineu-Lala".
Se gaseste in zona Rapei Coasta Neteda, in masivul Ineu, Muntii Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud.
Cale de acces: P
Lacul Lala Mare este un lac glaciar situat in Muntii Rodnei, Carpatii Orientali la o altitudine de 1.815 metri, intr-o vale glaciara.
Lacul Lala Mare este cel mai extins lac din zona, avand o supraf
Cetatea Rodnei reprezinta un sit arheologic nevalorificat la adevaratul sau potential, situat in comuna cu acelasi nume din judetul Bistrita-Nasaud, la poalele muntilor Rodnei, pe cursul superior al S
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.