Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera La Movile face parte din rezervatia mixta-speologica si morfogeologica Obanu Mare, fiind situata pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia.
A fost descoperita in anul 1986, remarcandu-se prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici. A atras chiar si atentia cercetatorilor NASA (acestia comparand in anii ’90 mediul subteran din Movile cu cel de pe Marte).
Este o pestera de dimensiuni reduse, avand 300 de m lungime, pe o suprafata joasa si nespectaculoasa ca aspect. In partea joasa a pesterii s-a format un lac mic ce leaga platoul pesterii de apele subterane. Pasajele continua sub apa si formeaza trei clopote de aer unde atmosfera este foarte bogata in dioxid de carbon.
Lucrarile de exploatare a pesterii au dus la descoperirea a 35 de specii complet noi pentru Terra, ce traiesc intr-un mediu in care se credea imposibila existenta unor organism vii. Cea mai importanta descoperire a fost cea a unor bacterii, adevarate fosile vii, ce obtineau energia necesara supravieturii prin chemisinteza – transformau dioxidul de carbon si hidrogenul sulfurat care se regaseau in Pestera Movile. Organismele de aici s-au adaptat vietii subterane, prin: corpul depigmentat, regresia sau lipsa vazului, hranindu-se cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoare calde sulfuroase de sub pestera.
Pestera La Movile, are un caracter deosebit si din pacate, poate fi vizitata doar de specialisti, iar durata vizitei nu poate depasi doua ore.
Pestera La Movile din Mangalia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera La Movile din Mangalia
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Mangalia
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 43.8254128,28.5611019
Muzeul de Arheologie de la Callatis este situat pe strada Constitutiei din minicipiul Mangalia, oras sub teritoriul caruia, sub fiecare constructie se gasesc urme ale unui oras antic.
Acest fragment
Sanatoriul Balnear Mangalia este situat pe faleza, la 50 m de plaja orasului. Acesta dispune de un hotel de doua stele, cu capacitatea de 200 locuri, doua sectii clinice cu cate 75 paturi si doua baze
Nu departe de batranul Callatis, se afla Pestera Limanu, intr-un loc unde s-au intersectat de mii de ani drumurile corabierilor si ale negustatorilor. Pestera a fost declarata monument al naturii, cu
Mormantul scitic (mormantul cu papirus) din Mangalia prezinta importanta arheologica, datand din sec. IV- III a. Chr., prioada Latene.
Descoperit in anul 1959, mormantul este constituit din blocuri m
Statiunea Mangalia se afla in sudul litoralului, judetul Constanta, pe ruinele vechii cetati Callatis si este privilegiata de prezenta Lacului Mangalia, cu o suprafata de 260 hectare si o adancime max
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.