Manastirea Sfanta Ana de la Rohia este situata in satul cu acelasi nume, intr-un amfiteatru natural protejat de padure.
A fost intemeiata in anul 1923, sub hramul "Adormirea Maicii Domnului", pana in prezent pastrandu-se intr-o forma foarte buna, cu mici modificari.
Azi, manastirii i s-a adaugat un muzeu impresionant ce gazduieste o colectie de icoane pe lemn si sticla si o biblioteca ce contine peste 25.000 de volume de carte veche si nu numai. Cele mai importante volume de aici sunt: Cazania lui Varlaam (in editia originala din 1643), Noul Testament (1648), Biblia tradusa de Samuil Micu-Klein (1795), o Psaltire din vremea lui Caragea (1817) si Cronica Romanilor a lui Gheorghe Sincai (1853).
O piesa deosebita a muzeului este reprezentata de Icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, situata la demisolul bisericii. In anul 1977 s-a construit "casa Poetului", un cerdac in stil brancovenesc, fiind locul de reculegere al poetuluil Ioan Alexandru.
Manastirea de la Rohia este locul unde si-a petrecut monahul Nicolae Steinhardt ultimii ani din viata, perioada in care a redactat carti ce azi fac parte din patrimoniul cultural romanesc.
Accesul la manastire se face destul de usor, nodul de legatura fiind orasul Targu Lapus care se afla la o distanta de aproximativ 9 km de manastire.
Manastirea Sfanta Ana de la Rohia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Rohia
, la pensiunile si vilele din apropiere.