Cetatea Rupea (germana: Reps, maghiara: Köhalom) este situata in zona vestica a orasului Rupea, pe un masiv de bazalt, in apropierea drumului ce leaga Transilvania de Moldova si Tara Romaneasca. In decursul istoriei, cetatea Rupea a constituit un loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi, in timpul invaziilor turcesti si tatare.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert, al Ungariei, s-au refugiat in interiorul cetatii Castrum Kuholm. Numele "Kuholm" face referire la roca din care a fost ridicata, bazaltul.
Cetatea are forma unei spirale ascendente, fiind structurat in trei incinte: Cetatea de Sus (construita inainte de colonizarea germana), Cetatea de Mijloc (ridicata in secolul al XV-lea) si Cetatea de Jos (ce dateaza din secolul al XVIII-lea).
Ulterior, au fost adaugate trei turnuri de aparare si doua curti interioare, folosite ca adapost. In prima curte a fost construita o fantana adanca de 59 m, a carei ape nu a secat pana astazi.
In 1716, zidurile cetatii au adapostit supravietuitorii epidemiei de ciuma, ce s-au refugiat aici pentru a se apara de boala ce a cuprins localitatea de langa cetate. Cetatea a fost abandonata definitiv in 1790, in urma unei puternice furtuni ce i-a distrus acoperisul. De atunci cetatea a fost lasata in paragina, in ciuda importantei sale istorice din aceasta zona.
Ultima incercare de demarare a lucrarilor de restaurare a Cetatii Rupea a fost in anul 1954. De atunci, una dintre cele mai vechi vestigii arheologice de la noi in tara, a fost data uitarii.
Cetatea Rupea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Rupea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Rupea