In inima satului prahovean Sangeru fiinteaza Muzeul Satesc cu acelasi nume, cunoscut obiectiv turistic pentru patrimoniul sau bogat in piese etnografice. Functioneaza in conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu, intr-o cladire construita in secolul al XVII-lea, intr-un stil arhitectural rural, specific sfarsitului de ev mediu romanesc.
Conacul este sustinut de ziduri masive, construite din piatra si caramida, pe doua nivele unite printr-o scara interioara. In sudul edificiului este o prisma si un cerdac de lemn, avand o intrare amplasata central, ce da intr-un hol mic, ce se prelungeste cu casa scarii. Atat la parter cat si la etaj, de ambele parti ale holului, se afla cate o incapere.
Muzeul Satesc Sangeru face parte din Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, adapostind un patrimoniu bogat ce prezinta evolutia comunitatii satesti din zona, atat din punct de vedere istoric, etnografic, cat si al vietii spirituale. Exponatele de aici reprezinta viata localnicilor, cuprinzand, in prima camera, piese vechi si carti bisericesti, icoane ce provin din Parohia Sangeru.
La etaj sunt expuse piese arheologice din epoca bronzului, epoca geto-dacica care atesta locuirea zonei din cele mai vechi timpuri, precum si faptul ca localitatea Sangeru era inainte denumita Fundeni. Celelalte incaperi au fost dedicate traditiilor locale, punand in valoare obiecte de uz casnic si mestesugaresc si piese de port popular.
In incinta muzeului sunt organizate si expozitii temporare, precum si alte evenimente culturale.
Muzeul Satesc Sangeru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Satesc Sangeru
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Sangeru