Pestera Scarisoara sau "Ghetarul de la Scarisoara" este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Denumirea ii provine de la localitatea Scarisoara, situata la distanta de 16 km.
In toiul verii caldura sta departe de gheata pesterii ce are un volum de 75000 m2, grosimea medie fiind de aproximativ 16 m. Grosimea ghetii are in punctul maxim unde s-au facut foraje a fost de aproximativ 22,5 m.
In ultimii 70 de ani, grosimea stratului de gheata s-a redus cu 170 de cm.
Pestera are o vechime de cel putin 3.500 de ani si este de origine glaciara, avand 105 m adancime si 720 m lungime, cu o intrare de 50 metri diametru si 48 metri adancime. Accesul se face printr-o scara metalica inspre o sala imensa (108 metri lungime, 78 metri latime), denumita Sala cea Mare.
De aici se deschid 3 intrari care duc la salile denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica. Turistii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de stiinta si pot fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca.
Ghetarul de la Scarisoara este important pentru stiinta in primul rand pentru complexul de fenomene cauzate de prezenta ghetei si structurii generale a pesterii: morfogeneza si evolutia formatiunilor de gheata, stratificarea masivului de gheata etc. Avenul, prin flora sa variata, diferentiata pe nivele, ofera botanistilor un interesant si permanent teren de cercetare.
Drumul spre pestera se face din comuna Garda de Sus, situata pe Valea Ariesului Mare, la 32 km amonte de Campeni.
Pestera Ghetarul de la Scarisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Scarisoara
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.