Cladirea dateaza din secolele al XVIII-lea si este situata in apropierea Turnului Cositorarilor, la intersesctia strazii Cositorarilor, cu stradela spre strada Scolii, avand fatade pe ambele strazi.
Valoare arhitecturala si istorica
Constructia aflata pe strada Cositorarilor la numarul 9 are o semnificatie istorica particular. Ea este importanta ca si parte integranta a cetatii.
Constructia este cladita in stil medieval, cu pereti grosi, trapezoidali, tavanul in forma de arcade.
Fatadele sunt simple, cu ferestre clasicizante, fiind realizate cel mai probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, incadrandu-se bine in stiluri reminiscente, neo-clasice al vremii.
Casa Baroca este o casa Monument Istoric, situata in Municipiul Sighisoara, judetul Mures, pe strada Cositorarilor la numarul 9. Se afla pe partea opusa fata a sediului Parohiei Evanghelice si a Turnului Cositorarilor, in coltul strazii.
Casa are accesul pietonal atat dinspre strada Cositorarilor cat si dinspre Piata Ratustelor, fiind situata in apropierea Turnului Cositorarilor, Turnului cu Ceas, a scarilor acoperite, si a Casei Vlad Dracul.
Cetatea Sighisoara, supranumita si “Perla Transilvaniei”, este cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu de arhitectura medievala din centrul si sud-estul Europei.
Sighisoara, unul dintre putinele orase-cetati locuite din lume, este o frumoasa ilustrare urbanistica medievala.
Ca oras medieval Sighisoara nu isi cunoaste in mod cert data nasterii. In cronicile medievale sunt mentionati anii 1191 si 1198.
Desi mai sunt inca istorici care considera sfarsitul secolului al XII-lea, o perioada prea timpurie pentru fondarea localitatii, in opinia noastra, coroborata cu recentele descoperiri de la Biserica din Deal, informatiile cronicarilor merita mai multa atentie si credibilitate.
La intemeierea si dezvoltarea orasului medieval Sighisoara au concurat cel putin doua elemente principale.
Primul a fost pozitionat la intersectia celor doua drumuri comerciale importante, o artera sud-nord, pe aici trecand cea mai scurta ruta ce lega Branul de Cluj.
Al doilea este locul strategic in cadrul defileului sighisoarean, un punct obligatoriu de trecere spre zona de rasarit a Transilvaniei.