Manastirea Sinaia este unul dintre cele mai importante edificii de pe Valea Prahovei, fiind prima constructie din aria actualei statiuni, fiind ctitorita la sfarsitul secolului al XVII-lea.
Manastirea a fost construita de spatarul Mihail Cantacuzino, in urma unui pelerinaj la Muntele Sinai, unde impresionat de frumusetea manastirii Sfanta Ecaterina, s-a decis sa construiasca una asemanatoare la poalele muntelui Furnica.
Initial, manastirea a fost proiectata pentru a adaposti 12 calugari, dupa modelul lui Iisus si al celor 12 apostoli, dar in scurt timp a fost necesara construirea unei alte biserici mai mare si a unor chilii suplimentare pentru ca numarul calugarilor crescuse.
Deosebit de important este portalul bisericii care este sculptat, reprezentand la dreapta pe Moise cu Tablele Legii si in partea stanga pe fratele lui, Aaron, cu toiagul infrunzit. La mijlocul portalului se gaseste stema familiei fondatoare, familia Cantacuzino, vulturul bicefal ce tine in gheare semnele imperiale ale puterii: sceptrul si crucea. Pictura din pridvor si naos este cea originala, realizata de Parvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor.
In anul 1895, cu ocazia aniversarii a 200 de ani de cand fusese construita biserica veche, a fost deschis muzeul Manastirii Sinaia. Realizat sub indrumarea arhimandritului Nifon, staretul manastirii din acea perioada, noul muzeu avea sa fie primul muzeu religios din tara noastra, functionand neintrerupt pana astazi. Pe fatada muzeului au fost fixate in perete mai multe mozaicuri, unele cu subiect religios, lucrate in perioada interbelica de artista Nora Steriade.
Tot in curtea vechii manastiri, langa paraclis, se gaseste cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial si care a avut un rol foarte important in unirea Tarilor Romane dupa razboi. Fiind bolnav, s-a vindecat la Manastirea Sinaia, lasand prin testament dorinta de a fi ingropat la manastirea unde s-a insanatosit.
Alaturi de sarcofagul sau se gaseste bustul celei de-a doua sotii, Adina, bust sculptat in marmura alba de sculptorul italian Roscitano, la Roma in septembrie 1926.
Pentru ca este una dintre cele mai representative biserici ortodoxe din Romania, Manastirea Sinaia adaposteste numeroase obiecte foarte valoroase. Printre acestea se numara prima Biblie tradusa si tiparita in limba romana, o colectie de icoane vechi de circa 200 de ani si epitaful executat de Ana Roth, piesa inclusa in patrimoniul UNESCO. Piesa impresioneaza prin designul inovator, cat si prin materialele folosite la desavarsirea ei: fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac.
Manastirea Sinaia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Sinaia
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.