Rezervatia floristica Todirescu este situata pe latura de sud-est a masivului Rarau, in zona subalpina, formand cununa superioara a Codrului secular Slatioara. Cu o suprafata de 44 hectare, se intinde ca o imensa pajiste, la altitudini de 1320 metri pana la cota maxima a varfului Todirescu (1487 metri).
Propusa initial ca zona de protectie a Codrului Slatioara, in anul 1941 a fost declarata ea insasi rezervatie, datorita frumusetii peisajului si raritatii florei montane: arnica, gentiana, ceapa de munte, margaretele, usturoiul siberian si crinul de munte, ghintura, sangele voinicului, argintica, curechiul de munte, bulbucii, omagul, papucul doamnei.
Destul de tarziu, la inceputul lunii mai, cand se topesc ultimele zapezi, vegetatia prinde viata in superbe covoare naturale de un verde crud. Pana la inceputul lunii septembrie, cand apar primele brume de toamna, pajistile adapostesc o bogatie de flori, smaltuite in toate culorile pamantului.
In partea inferioara, dinspre Codrul Secular Slatioara, dau iures arbori tineri si pui de molizi de-o schioapa, abia rasariti. Autoregenerarea padurii dovedeste ca hotarul ei a fost mult coborat de om, prin defrisari.
Rezervatia naturala Fanetele montane Todirescu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia naturala Fanetele montane Todirescu
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Slatioara
, la pensiunile si vilele din apropiere.