Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a inceput sa fie construita in anul 1514 de catre fiul lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea cel Orb si terminata de fiul lui Bogdan, Stefanita in anul 1522.
La inceput manastirea a fost resedinta mitropolitilor Moldovei, fiind menita sa fie catedrala mitropolitana si pentru desfasurarea ceremoniilor la care participau dregatorii domnesti. A functionat aici o scoala teologica sustinuta de marii mitropoliti: Teoctist I, Teoctist al II-lea, Grigore Rosca si Anastasie Crimca.
In biserica Sfantul Ioan cel Nou se pastreaza moastele acestuia, martirizat in Cetatea Alba (la sud de Republica Moldova, adica in Ucraina de azi) in anul 1332, si au fost aduse la Suceava de catre Alexandru cel Bun.
Biserica este construita in stilul bisericilor lui Stefan cel Mare iar inainte de a intra in biserica voievodala se trece printr-un pridvoras, construit de mitropolitul Veniamin Costachi in anul 1837.
Pictura in interior si exterior a fost realizata in fresca, in anul 1534, in timpul domniei Voievodului Petru Rares.
Printre obiectele de valoare pe care le mai detine manastirea sunt 12 placi de argint, asezate pe lemnul de chiparos al sicriului si infatisand, ca si frescele, diferite episoade din martiriul Sfantului Ioan.
Hramul bisericii este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
Sursa
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Suceava
, la pensiunile si vilele din apropiere.