Zona Dobrogei reprezinta un obiectiv turistic important din punct de vedere geologic, biologic si speologic, cu un peisaj de o frumusete rara. Aici s-au format si Cheile Dobrogei, zona bogata in pesteri, frecventata de alpinistii amatori, care pot exersa escaladarea versantilor micuti ai zonei.
Cheile Dobrogei se afla pe versantul Vaii Casimcea, intre localitatile Targusor si Gradina, pe o lungime de 10 km. Au fost declarate rezervatie stiintifica, impresionand prin varietatea vegetatiei si faunei.
Cheile adapostesc 14 pesteri, dintre care, cea mai importanta este "Gura Dobrogei" sau "Pestera Liliecilor". Alaturi de aceste frumuseti naturale, zona este presarata cu numeroase urme arheologice, in special cele gasite in pesterile presarate de-a lungul Cheilor Dobrogei (resturi de unelte, vanat si chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau aceasta zona in epoca preistorica).
Relieful este compus din turnuri, coloane, piscuri si piramide; valea este marginita de stanci de forma cilindrica, cu un invelis dur si umplute cu roci friabile, numite atoil, ce alcatuiesc un peisaj unic la noi in tara.
Perioada ideala in care se pot vizita Cheile Dobrogei este in lunile aprilie-iunie, septembrie-noiembrie.
Acces : numai auto pe ruta Harsova sau Constanta(depinde de directia de mers) - Kogalniceanu spre localitatea Targusor(12Km). La jumatatea satului este indicator dreapta, spre Pantelimon. Dupa 8Km pe camp, apare indicatorul cu "Rezervatia Cheile Dobrogei" si drumul incepe sa coboare spre chei.
Cheile Dobrogei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Cheile Dobrogei
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Targusor
, la pensiunile si vilele din apropiere.