Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu cu profil etnografic din Romania care cuprinde centrul civic al satului, format din Primarie, Biserica, Scoala, Casa Nationala (cu destinatie culturala) si Birt, in care se desfasoara majoritatea activitatilor cultural-educative si stiintifice. Alaturi de Casa Nationala, s-a amenajat o scena in aer liber unde, in perioada estivala, se desfasoara spectacole etno-folclorice.
Ideea infiintarii unui muzeu etnografic in aer liber a fost formulata pentru prima oara de catre Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Banatean intre anii 1928-1940, cunoscuta personalitate culturala a Banatului (pictor, istoric de arta, restaurator de biserici etc.)
In anul 1928, dupa ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, el a cerut municipalitatii acordul pentru a infiinta in curtea castelului Huniade un mic muzeu satesc cuprinzand biserici de lemn, cruci "de interes istoric si artistic", case taranesti etc. Dupa mai multe insistente din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului - Marius Moga, Ioan Dihor (fost sef al sectiei etnografice), in anul 1967 muzeul a primit actuala suprafata de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic in aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971.
Fara sa fie nevoie sa calatoresti prin satele Banatului, in cateva ore poti vedea in Muzeul Satului Banatean din Timisoara tot ceea ce este mai caracteristic civilizatiei si culturii traditionale din vestul Romaniei. Privind constructiile autentice din lemn, piatra, lut, achizitionate din satele Banatului, demolate si reconstruite in muzeu cu respectarea tehnicilor locale, obiectele folosite in desfasurarea traiului zilnic, deschizi o poarta spre viata oamenilor din secolele trecute.
Programul de vizitare al muzeului:
Marti - Sambata : 09-16
Duminica : 10-16.30
Luni : inchis
Sursa: www.muzeulsatuluibanatean.ro
Muzeul Satului Banatean din Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Satului Banatean din Timisoara
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Timisoara
Coordonate GPS: 45.779335,21.2629089
Casa cu ax din Timisoara este situata in Piata Ionel C. Bratianu nr. 1 din Timisoara. Cladirea este renumita pentru axul de fier fixat la unghiul de intalnire al zidurilor, cu lungimea de 2,5 m lungim
Palatul Lloyd este o cladire monumentala cu trei etaje, amplasata in Piata Victoriei din Timisoara.
Palatul a fost construit intre 1910-1912, dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, stilul ale
Casa Contelui Mercy din Timisoara este situata pe actuala strada Proclamatia de la Timisoara si dateaza din secolul al XVIII-lea.
Cladirea apartine stilului arhitectural neoclasicist, initial fiind
Primaria Veche din Timisoara a fost construita intre anii 1731-1736 pe locul unde inainte de anul 1716 era o baie turceasca. Cladirea a fost realizata in urma cuceririi habsburgice a Timisoarei, la do
Biserica Evanghelica Luterana este situata in Piata I.C. Bratianu din Timisoara.
Unele surse indica anul 1831 ca fiind anul infiintarii edificiului (probabil anul primului proiect), majoritatea surse
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.