Muzeul Naţional al Unirii

Muzeul Naţional al Unirii
Muzeul Naţional al Unirii vezi pe harta Muzeul Naţional al Uniriivezi pe harta

Informatii despre Muzeul Naţional al Unirii

Localizare: Transilvania > Alba Iulia Subcategorie: Muzeu

Muzeul Naţional al Unirii
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cum se putea numi cel mai important muzeu din Alba Iulia dacă nu Muzeul Unirii? Ei bine, îşi merită numele măreţ. Muzeul Unirii din Alba Iulia e unul dintre cele mai mari şi mai complexe muzee din România, prin colecţiile sale de istorie-arheologie şi etnografie.

Mai întâi, unde găseşti clădirea. Pe strada Mihai Viteazul, nr. 12 – 14.

Apoi, ce-i cu clădirea? Ei bine, clădirea e pur şi simplu impresionantă. Construită în secolul XIX şi servind drept complex de locuinţe pentru ofiţerii armatei austro-ungare, aceasta, denumită acum “Casa Babilon”, are un aspect ce aduce pe de o parte cu un castel britanic, dintr-acelea fără vârf ascuţit şi, pe de alta, cu o universitate veche din Occident.

Culoarea deschisă a exteriorului, pigmentată perfect de ferestrele dese, aranjate pe rânduri şi vopsite în roşu şi cu unele din puţinele turnuleţe de bun gust pe care le poţi găsi în România fac muzeul tentant dinainte să intri.

E şi mai intersant atunci când eşti în interior. Pentru că ai de toate, de la unelte din comuna primitivă până la unele dintre documentele Marii Uniri din anul 1918. Poate cea mai impresionantă e, însă, colecţia de peste 55.000 de cărţi, de la cele mai vechi până la cele mai noi.

Nu la fel de multe, dar cu siguranţă interesante sunt obiectele preistorice – din piatră, os, cupru sau fier. Urmează alte obiecte ale unor vechi locuitori ale acestor meleaguri – dacii. Toate armele, podoabele şi vasele strămoşilor noştri sunt de la cetăţile Craiva, Cugir şi Căpâlna.

Alţi strămoşi de-ai noştri, romanii, au şi ei partea lor, cu monede, vase, sculpturi şi alte asemenea lucruri, provenind chiar de pe plan local, de la fosta cetate Apulum.

Împingând lucrurile câteva sute până la peste o mie de ani mai încolo, dai de colecţia medievală a muzeului. Unde găseşti de toate. Porturi populare româneşti, maghiare şi germane, însemne ale oraşului, inele şi cercei sau alte podoabe provenind de la popoarele migratoare, obiecte ale breslelor, icoane pe sticlă, monede şi aşa mai departe.

O mai importantă parte a colecţiei – pe plan memorial şi sentimental – e cea care conţine documente, fotografii şi obiecte care amintesc de două dintre cele mai importante evenimente din istoria românilor – Revoluţia de la 1848 şi Marea Unire de la 1918.

“Regina” colecţiei e aşa-numita “mapă a lui Vasile Goldiş”, care conţine documente ale Unirii din 1918 şi declaraţia de atunci a marelui patriot român, precum şi semnătura sa.

Muzeul Unirii din Alba Iulia îşi merită numele. E nu doar un loc ce parcurge întreaga istorie a acestor meleaguri, ci şi o experienţă vizuală.


Muzeul Naţional al Unirii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Muzeul Naţional al Unirii ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Alba Iulia

Coordonate GPS: 46.025144,23.381669




Vezi si alte obiective turistice din Alba Iulia

Biserica de lemn din Brazesti construita in anul 1769, a fost declarata monument istoric. Ea a fost mutata din localitatea Brazesti, sat apartinator orasului Baia de Aries, judetul Alba in cartierul
Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Muz
Adresa: Bulevardul Victoriei, nr. 25 A, Alba Iulia Telefon: 0258821656 Numar sali: 1 Capacitate: 336 Sala are 344 de locuri si sunet stereo. In hol exista bufet.
Adresa: Str. Mihai Viteazul, nr.15, Poarta IV A Telefon: 0745 081 021
Biserica de lemn din Drambar, judetul Alba, a fost construita in secolul al XVIII-lea, suferind modificari semnificative din 1878. Lacasul de cult are hramul \"Ioachim si Ana\". Biserica nu se afla


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site