Apasati pe imagini pentru vizualizare
Localizare si cale de acces: Localitatea Steierdorf (orasul Anina, jud. Caras-Severin). Pestera Plopa-Ponor este situata in Muntii Aninei, bazinul Minisului.
Cele doua intrari ale pesterii sunt accesibile pornind din Steierdorf fie pe la Cantonul silvic Iudina, fie pe la Putul carbonifer nr. 5. Altitudinea cca. 570 m.
Atat intrarea Ponor cit si intrarea Plopa sunt cunoscute de localnici, dar vizitarea pesterii este evitata din cauza sifoanelor si a dornelor de pe cursul subteran dintre cele doua intrari. Sectorul Plopa a fost cartat si descris de V. Secu (1964) si studiat sub aspect biospeologic de L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea (1967).
Este o pestera mare (53 m explorati prin Intrarea Ponor si 710 m prin Intrarea Plopa), activa, descendenta (in sensul curgerii apei), sapata pe diaclaze in calcare barremian-aptiene de catre piriul Ponor in urma unor captari carstice succesive.
Ponor-Plopa este o pestera calda (9 - 10°C in profunzime, iulie - septembrie), foarte umeda (100%) si fara curenti de aer sesizabili.
Este spectaculoasa datorita celor 6 lacuri subterane si a formatiunilor stalagmitice intalnite aici.
Conditii de vizitare: Pestera neocrotita (desi ar merita sa aiba statut de rezervatie speologica), neamenajata si nedegradata gratie cursului de apa subteran cu dorne adinci. Pentru vizitarea ei este nevoie de o barca pneumatica de 2 persoane, cizme de cauciuc lungi, casca, salopeta si lanterne etanse. Mentionam ca la viituri, pestera este accesibila numai pina la barajul nr. 1, in dosul caruia se formeaza un lac temporar adinc de 2 m. Timp de vizitare 4 - 5 ore.
Pestera Ponor - Plopa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Ponor - Plopa
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Anina
Coordonate GPS: 45.121749,21.840477
Manastirea Brebu din Caras Severin a luat fiinta in anul 1997 din initiativa administratiei locale a comunei Brebu, precum si a credinciosilor din aceasta comuna. Terenul numit Valea Popii a fost cump
In apropierea localitatii Anina din judetul Caras Severin se afla Lacul Buhui, cel mai vechi lac de acumulare subteran.
Lacul a fost amenajat in 1884, prin bararea cursului paraului Buhui, afluen al
Obiectivul turistic Cheile Garlistei din Muntii Aninei se intinde pe o suprafata de 517 hectare si are o altitudine maxima de 690 metri, facand parte din Parcul National Semenic – Cheile Carasului â
Izvoarele Carasului reprezinta o rezervatie naturala de tip mixt aflata in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al orasului Anina. Zona a fost declarata arie protejata de interes nation
Parcul National Semenic-Cheile Carasului se afla in sud-vestul tarii, in judetul Caras – Severin, accesul facandu-se din localitatile Resita, Iabalcea, Carasova, Anina, Prigor, Crivaia, Garana.
Tra
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.