Biserica romano-catolica a fost infiintata de calugarii catolici, piatra de temelie fiind sfintita pe 28 martie 1736.
Biserica este situata in frontul nordic al pietei Libertatii, marginita de cladirile fostei scoli piariste (care momentan adapostesc Muzeul Maramuresului). Prelungirea fostei prefecturi a mai redus din lungimea pietei, ceea ce a determinat apropierea bisericii de extremitatea vestica a pietei.
Biserica este formata dintr-o singura nava, avand turnul clopotnita deasupra intrarii. Fatada este aliniata frontului strazii, doar putin decrosata fata de acesta. Din planul fatadei mai "avanseaza" pilastrii, care o impart in trei travei (una centrala, cu intrarea si doua laterale) si cornisa care este destul de ascunsa (asezata la jumatatea distantei dintre baza si cornisa turnului). In traveea centrala cornisa este dublata de un arc. Bulbul turnului, desi nu este cel initial (acesta fiind distrus in urma unui incendiu in 1872), pastreaza in tocmai forma originala.
La interior biserica este de tip sala, cu altar semicircular si cor dreptunghiular. Ultimele doua avand o deschidere mai mica, trecerea facandu-se printr-un arc de racord, in care este atasat, pe partea stanga, un amvon octogonal.
Deasupra intrarii se afla un balcon care adaposteste orga (modesta, dar suficienta necesitatilor bisericii). Curbarea balustradei balconului si formele de olive descrise de balustri cresc caracterul baroc al bisericii.
Biserica romano-catolica este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Baba
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.