In anul 1732, in plina perioada de absolutism austriac, deloc favorabil romanilor, printr-o politica de asuprire nationala, comunitatea romaneasca din Cristian, ajutata de legendarul capitan scheian Ilie Birt, ridica o biserica din lemn.
Ulterior, in anul 1795, este inlocuita cu o constructie din piatra, la staruintele vechiului dascal, devenit intre timp preot, Stoica Popovici, sub ctitoria negustorului brasovean Nicolae Ciurcu si a sotiei sale, Despa.
Biserica de zid, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, este tarnosita de episcopul Gherasim Adamovici. Fara a avea anvergura edificiului sasesc similar, biserica este construita dupa un plan simplu, intalnit frecvent la asezamintele religioase ortodoxe din tara Barsei.
Biserica este situata in cartierul romanesc, pe un teren in forma de L, ce include si cimitirul. A fost retrasa de la strada, constituindu-se dintr-o singura nava, despartita in: altar, naos, pronaos si cerdac, deasupra penultimului fiind dispus un podisor care deschide accesul spre turn.
Structura portanta este realizata din zidarie de caramida, cu o grosime apreciabila, asezata pe fundatie si soclu de piatra.
Turnul-clopotnita are ziduri groase. Fatadele se ordoneaza clasic, in spiritul popular romanesc.
Pe zidul vestic al podisorului se pastreaza o inscriptie, in limba romana, cu litere chirilice, care atesta zugravirea ei in anul 1821, pe cheltuiala preotului. "In zilele Imparatului Franciscus si a arhiereului nostru Vasile Moga s-au zugravit biserica Cristianului cu toata cheltuiala parintelui Stoica Popovici: 1821, octomvrie 24". Acelasi preot Stoica si sotia sa, Bucura sunt zugraviti in pronaos.
Pictura acopera integral peretii interiori si a fost realizata in tonuri de: rosu, galben si albastru, pentru a sublinia ideea unitatii de neam, de limba si credinta a romanilor si chiar ca un simbol al unirii nationale.
Biserica ortodoxa din Cristian este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica ortodoxa din Cristian
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cristian (BV)
Coordonate GPS: 45.629915,25.485231
Casa de Cultura din Cristian este cunoscuta si sub numele de "sala mare", cladirea fiind de o factura cu totul speciala si a fost ridicata de comunitatea saseasca intre 1926 - 1927, dupa proiectul arh
In anul 1890, prezbiteriul evanghelic din Cristian organizeaza un concurs de proiecte pentru constructia casei parohiale.
A fost acceptat proiectul arhitectului brasovean Christian Kertsch si platit
Scoala romaneasca din Cristian este o incapere modesta consemnata in actele vremii ca "scoala", unde au fost pregatiti elevii pana dupa 1825. Atunci satenii isi permiteau sa-si ridice primul lor edifi
Dupa actul istoric de la 1 Decembrie 1918, Unirea cea Mare, critolovenii isi propun un program utilitar, in care se inscrie si ridicarea unui sediu nou pentru primarie, care functionase vreme indelung
Biserica evanghelica din Cristian dateaza din secolul al XIII-lea si apartine etapei de tranzitie dintre romanic si gotic. Cativa ani mai tarziu, biserica a fost reconstruita in stil neoclasic.
Bise
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.