Apasati pe imagini pentru vizualizare
Printre obiectivele istorice valoroase ale zonei Bistritei, important centru urban medieval, se numara si Turnul Dogarilor, ce dateaza din secolul al XV-lea.
Monumentul istoric facea parte din sistemul de fortificatie al municipiului Bistrita, contruit cu scopul de aparare, pe un deal numit "Burg".
In anul 1465 au inceput lucrarile de construire a unei fortificatii ce urma sa acorde Bistritei statutul de oras, dupa cum era scris in legislatia urbana medievala.
Turnul Dogarilor facea parte din cele 19 turnuri ale cetatii medievale, fiind singurul care a rezistat decretelor si greutatilor timpului, restul fortificatiilor, portilor si turnurilor fiind demolate in anul 1863.
Constructia are forma rectangulara, cu dimensiuni de 6,30 m/ 9,90 m, cu o retragere de 2,00 fata de zidul de incinta spre interiorul orasului vechi, iesind spre exterior cu 5,10 m. Realizat din piatra, turnul este compartimentat in doua zone, fiind luminat prin doua ferestre, una indreptata spre Schiferberg, alta spre S, ce serveau ca guri de tragere.
Intrebuintarile pe care le-a avut turnul de-a lungul timpului sunt: loc de desfasurare pentru dogari, spital de boli mintale, loc de detentie pentru prostituate si ulterior sediu pentru cercetasii din zona Bistritei.
In prezent, Turnul Dogarilor adaposteste o colectie superba de papusi si mastie ce apartin creatiei baronului Alexandru Misiuga.
Turnul Dogarilor a ramas in peisajului municipiului Bistritei ca o dovada de neclintit a evolutiei istorice a acestuia, fiind de o valoare istorica deosebita.
Turnul Dogarilor din Bistrita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Turnul Dogarilor din Bistrita
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bistrita
Coordonate GPS: 47.1357346,24.4974918
Biserica de lemn din Bozies, Bistrita Nasaud are o vechime foarte mare, fiind atestata documentar in anul 1648, atunci mentionandu-se ca s-a efectuat o reparatie la acoperisul de sindrila.
Biserica
Biserica de lemn din Chirales a fost declarata monument istoric, aflandu-se din anul 1963 in Parcul Etnografic National „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (sectie in aer liber a Muzeului de Etnografi
Rezervaţia Tăuşoare-Zalion este un complex carstic situat într-o zonă împădurită din Munţii Rodnei, în judeţul Bistriţa Năsăud.
Rezervaţia este formată din două peşteri, care poart
Biserica manastirii minorite, azi Biserica Ortodoxa din Bistrita se afla in Piata Unirii nr. 8, judetul Bistrita-Nasaud si dateaza din secolul XIII, anii 1270-1280.
Este o constructie in stil gotic
Biserica de lemn din Strugureni, comuna Chiochis, judetul Bistrita-Nasaud a fost declarata monument istoric. Aceasta a fost construita in secolul XVIII.
Asezamantul religios are hramul „Sfintii Ar
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.