Printre obiectivele istorice valoroase ale zonei Bistritei, important centru urban medieval, se numara si Turnul Dogarilor, ce dateaza din secolul al XV-lea.
Monumentul istoric facea parte din sistemul de fortificatie al municipiului Bistrita, contruit cu scopul de aparare, pe un deal numit "Burg".
In anul 1465 au inceput lucrarile de construire a unei fortificatii ce urma sa acorde Bistritei statutul de oras, dupa cum era scris in legislatia urbana medievala.
Turnul Dogarilor facea parte din cele 19 turnuri ale cetatii medievale, fiind singurul care a rezistat decretelor si greutatilor timpului, restul fortificatiilor, portilor si turnurilor fiind demolate in anul 1863.
Constructia are forma rectangulara, cu dimensiuni de 6,30 m/ 9,90 m, cu o retragere de 2,00 fata de zidul de incinta spre interiorul orasului vechi, iesind spre exterior cu 5,10 m. Realizat din piatra, turnul este compartimentat in doua zone, fiind luminat prin doua ferestre, una indreptata spre Schiferberg, alta spre S, ce serveau ca guri de tragere.
Intrebuintarile pe care le-a avut turnul de-a lungul timpului sunt: loc de desfasurare pentru dogari, spital de boli mintale, loc de detentie pentru prostituate si ulterior sediu pentru cercetasii din zona Bistritei.
In prezent, Turnul Dogarilor adaposteste o colectie superba de papusi si mastie ce apartin creatiei baronului Alexandru Misiuga.
Turnul Dogarilor a ramas in peisajului municipiului Bistritei ca o dovada de neclintit a evolutiei istorice a acestuia, fiind de o valoare istorica deosebita.
Turnul Dogarilor din Bistrita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Turnul Dogarilor din Bistrita
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bistrita