Apasati pe imagini pentru vizualizare
Ateneul Roman este una dintre cladirile simbol ale Bucurestiului, ridicata intre anii 1886-1888, sub indrumarea arhitectului francez Albert Galleron si cu fonduri stranse prin contributie publica, sub sloganul "Dati un leu pentru Ateneu!"
Este o sala de concerte, situata pe Calea Victoriei, in Piata Revolutiei. Tot aici se afla si sediul Filarmornicii "George Enescu".
Arhitectura exterioara impresionanta imbina mai multe stiluri: neoclasic, baroc, ionic.
Sala mare de concerte este impunatoare, avand un diametru de 28,50 m, o inaltime de 16 m si o capacitate de 1.000 de locuri. Deasupra celor 52 de loji, de jur imprejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena, se desfasoara o fresca lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, opera a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.
Locul unde s-a ridicat Ateneul Roman apartinea familiei Vacarestilor. In anul 1886 a inceput constructia actualului edificiu; urmand sa fie inaugurat la 14 februarie 1888. Fatada este un peristil cu latimea de 48, avand 6 coloane a cate 12 m inaltime, identice in dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al Romaniei, Vasile Lupu si Matei Basarab. Inaltimea totala a cladirii pana in varful cupolei este de 41 m.
In anul 1935, la initiativa lui George Enescu, au fost stranse fonduri pentru constructia orgii de concert, amplasata in fundalul scenei. Ateneul a fost consolidat si restaurat in perioada 2000-2004, de catre arhitectul Raluca Nicoara si inginerul Dragos Badea, fiind redeschis in anul 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International George Enescu.
Ateneul Roman este inscris in Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, fiind un monument de arhitectura de valoare nationala si universala.
Trecutul sau glorios este legat de activitatea Societatii Culturale "Ateneul Roman", infiintata in anul 1865 din initiativa unor personalitati a vietii culturale si stiintifice romanesti, precum C. Esarhu, V. A. Urechia, Carol Rosetti sau Al. Odobescu.
Inca de la inceput, Societatea si-a propus sa cladeasca un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii romanesti.
Dupa constructia acestei sali, Societatea "Ateneul Roman" si-a diversificat activitatea, in salile Ateneului avand loc conferinte, concerte simfonice ale Societatii Filarmonice Romane, infiintata in anul 1868 de catre Eduard Wachmann, precum si expozitii de pictura. Orchestra Filarmonicii va concentra permanent, pana in ziua de azi.
Ateneul Roman este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Bucuresti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 44.44709,26.098652
Statuile Gigantii sunt 2 statui amplasate pe aleea principala a Parcului Carol din Bucuresti, in apropierea intrarii dinspre Piata 11 iunie.
Statuile au fiecare o inaltime de 3,5 m si reprezinta doi
Biserica Bucur este o biserica din Bucuresti, sectorul 4, ce a functionat inainte ca paraclis al manastirii Radu Voda.
Biserica, clasata ca monument istoric în grupa A, nu are o datare exacta pana
Palatul CEC sau Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economii este un monument de arhitectura situat in Bucuresti, pe Calea Victoriei.
Lucrarile de constructie ale cladirii au fost demarate la
Adresa: Str. Ion Campineanu, nr.21 (Zona Sala Palatului) Bucuresti
Telefon: 0213139289
Numar sali: 1
Capacitate:130
Sunet: Dolby Digital
Cinemateca Union este unica prin selectia sa de filme, vec
Statuia o reprezinta pe domnita Balasa, fiica lui Constantin Brancoveanu si este amplasata in curtea ce inconjoara Biserica Domnita Balasa. Domnita e reprezentata intr-o frumoasa rochie de epoca, tina
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.