Gradina botanica din Bucuresti a luat fiinta in anul 1855 prin stradania doctorului Carol Davila. Mai apoi intre anii 1860 - 1866, sub indrumarea directorului gradinilor de atunci, Ulrich Hoffmann, a fost amenajata numai partial in gradina fostei manastiri Cotroceni.
Pe locul pe care il ocupa astazi, se afla din anul 1885 unde a fost mutata la indicatiile savantului Dimitrie Brandza , fondatorul Institutului Botanic, dupa ce o buna perioada de timp fusese amenajata in fata Universitatii (1874 - 1885).
In incinta Gradinii Botanice se gasesc peste 10 000 de specii de pe toate continentele amenajate pe forme de relief special create si organizate pe sectoare dupa cum urmeaza: sectorul plantelor ornamentale, sectorul flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariul, sectorul plante utile, "sistemul plantelor", arboret dendrariu si complexul de sere cu plante exotice.
Pot fi admirate diorame cu aspecte din Delta Dunarii si chiar o pestera.
Gradina Botanica reprezinta o destinatie turistica de exceptie prin unicitatea si diverstitatea speciilor pe care le gazduieste, atragand vizitatori din toata tara, atat elevi/studenti cat si specialisti pasionati de flora specifica diverselor zone din tara dar si strainatate.
Gradina Botanica este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Bucuresti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.