Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Romania a fost fondata in 1920 de profesorul Alexandru Borza. Intinsa pe o suprafata de aproape 14 hectare, in partea sudica a Clujului, gradina botanica, organizata dupa Unirea Transilvaniei cu Romania, in anii activitatii de asezare pe temeiuri solide a universitatii clujene, a reusit sa se dezvolte in timp atat ca si un obiectiv turistic clujean cat si ca important spatiu didactic si stiintific din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
Gradina contine pe teritoriul sau peste 10 000 specii de plante din toate colturile lumii, fiind structurata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Flora si vegetatia romaneasca sunt reprezentate prin plante din campiile transilvane, Muntii Carpati, Banat, etc.
Printre atractiile gradinii se numara Gradina japoneza (o gradina in stil japonez cu un parau si o casuta in stil japonez), Gradina romana cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca, printre care si o statuie a lui Ceres, zeita cerealelor si a painii, alaturi de plante cultivate care domina agricultura contemporana romaneasca.
La momentul de fata gradina detine peste 10 000 de specii de plante, numar foarte mare pentru o gradina botanica, fapt care a dus la o evaluare a Gradinii printre cele mai prestigioase din lume. Flora si vegetatia din tara noastra este reprezentata foarte bine prin plante aduse din Banat, Moldova, Oltenia,
dunele maritime ale Marii Negre, Campia si Podisul Transilvan, dar si din Muntii Carpati.
Relieful variat a permis aducerea de plante din muntii Caucaz, Balcani, Himalaya, dar si din zona Marii Mediterane.
Gradina Botanica este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.