Rezervatia botanica de la Suatu, situata la 26 km de Cluj Napoca, este una dintre cele mai frumoase gradini botanice din sud-estul Europei. Rezervatia este asezata in partea de sus a orasului Suatu, la altitudinea de 410 m si se intinde pe o suprafata de 14 ha.
A fost infiintata in anul 1920 cu scopul conservarii unor specii de flori de mare importanta stiintifica, printre care se numara specii de stepa pontica, relictul tertiar Ephedra distachya, endemismul Astragalus peterfii (cosasul lui peterfi) din familia fabaceae si Salvia transsilvanica (jales romanesc) - doua plante care se gasesc doar in Romania.
Rezervatia de la Suatu este un monument al naturii, fiind ocrotita prin lege, pentru pastrarea amestecului de endemite, elemente pontice, mediteraneene, ponto-mediteraneene, relicte tertiare si postglaciare.
Zona este impartita in doua parti egale de catre Paraul Tiganilor. Prima parte, Suatu 1, ocupa 3,8 ha, iar Suatu 2 ocupa suprafata de 4 ha.
Suatu 1 adaposteste specia Astragalus peterfii, iar Suatu 2 relictul tertiar Ephdra distachya, ambele specii convietuind cu numeroase specii de stepa, precum Salvia nutans, Cephalaria uralensis, plante rare. Aici gasim si elemente dacice, precum Cephalaria radiata, Jurinea transsilvanica, Onosma pseudoarenariu etc.
Rezervatia botanica de la Suatu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia botanica de la Suatu
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Suatu
, la pensiunile si vilele din apropiere.