Apasati pe imagini pentru vizualizare
Castelul Iulia Hasdeu a fost construit intre anii 1893 – 1896, in localitatea Campina, de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu, in memoria fiicei lui, Iulia Hasdeu, care a murit de tuberculoza, la varsta de 18 ani.
Muzeul a fost inaugurat la 2 iulie 1897, fiind deschis publicului inca din timpul vietii lui Hasdeu. Dupa moartea acestuia, muzeul a fost inchis, iar incercarile mostenitorilor de a il repune in functiune au intampinat dificultati din partea autoritatilor. A fost redeschis dupa Primul Razboi Mondial, dar a fost abandonat in anul 1947. Insa, soarta castelului nu se opreste aici. Acesta este reintrodus in reteaua muzestica in anul 1958, dupa o interventie in Parlament a lui George Calinescu.
Denumit si "Templul Spiritului", castelul pluteste intr-o aura de mister, unii spunand ca aici, Hasdeu comunica cu spiritul fiicei sale prin spiritism.
Muzeul valorifica istoria culturii prin documente ce prezinta viata si opera marelui carturar: fotografii de familie, manuscrise, mobilier, obiecte personale ce au apartinut lui Hasdeu si fiicei sale (300 exponate), carte veche, tablouri, arhive, schitele castelului, primele editii ale cartilor lui Hasdeu etc.
Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Franta, o tanara intelectuala, poeta, ce a uimit prin talentul si inteligenta sa.
Prima sala a muzeului este reprezentata de un salon de primire a doamnei Iulia Hasdeu, sotia savantului, unde se afla bustul sau de marmaura. In sala a doua este amenajata sufrageria, cu portretele familiei, pictate in medalioane pe peretii camerei. A treia sala curpinde templul castelului, cel mai inalt turn, cu pronaos si oglinzi paralele, si un altar. In mijlocul turnului se inalta statueta lui Iisus, sculptata de Rafael Casciani. In a patra sala se afla biroul de lucru al lui Hasdeu, in care se afla portretele familiei, urmand ca in a cincea sala sa gasim camera cu cale, dedicata Iuliei Hasdeu, unde se afla papusa acesteia, o sculptura si bustul Iuliei, realizat in anul 1890. De asemenea, aici se afla jurnalul tinerei si caietul sau de matematica. Ultima sala este deosebita pentru scopul ei si modul in care a fost decorata. Aici aveau loc sedintele de spiritism, fiind formata din o luneta astronomica, un sfesnic, o statueta a lui Iisus si un porumbel de piatra.
Castelul Iulia Hasdeu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Castelul Iulia Hasdeu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Campina
Coordonate GPS: 45.1357765,25.7268677
Complex Turistic Amana Inn
Adresa: str. Ion Campineanu, nr. 1, Campina
Tel: 0244 376 453
www.hotelamana.ro
officehotelamana.ro
Tarife Strandul Amana Inn Campina adulti/copii - 12 lei
Schitul Sfantul Nicolae Slobozia are o istorie zbuciumata, trecand prin numeroase etape, azi apartinand parohiei Sfantul Nicolae din Campina.
Prima mentiune documentara a Schitului Sf. Nicolae Slobozi
Baile Telega sunt situate in judetul Prahova, in apropiere de orasele Campina și Breaza.
Inca din anii '30, Telega era renumita pentru baile sale, in jurul acestor bai dezvoltandu-se turismul balne
Un eveniment de mare importanta in viata orasului, a fost darea in exploatare a caii ferate Ploiesti - Predeal la 1 decembrie 1879.
Constructia garii a inceput in anul 1875, de catre societatea engle
Campina este situata in judetul Prahova, la 35 de kilometri sud de Sinaia. A fost atestata documentar inca din anul 1503. Este un important centru industrial si un punct de plecare spre zone de intere
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.