Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn din Grinties (judetul Neamt) se afla pe noua lista a monumentelor istorice. A fost construita in 1793 si are hramul Duminica Tuturor Sfintilor.
Lacasul de cult a fost realizat in perioada imparatesei Maria Tereza de catre romanii transilvaneni care au trecut Carpatii pentru a se refugia de politica religioasa si nationala a Imperiului Habsburgic din acele vremuri.
Biserica este captusita cu scanduri de brad atat la exterior, cat si la interior, iar stranele sunt sculptate din lemn de paltin.
Dintre icoanele originale care s-au pastrat si se regasesc in catapeteasma amintim: icoanele Mantuitorului si cea a Maicii Domnului, icoana hramului Duminica tuturor sfintilor si cea a Sfantului Ierarh Nicolae.
Pictura originala a iconostasului si a icoanelor mari se pastreaza in conditii bune, fiind executata in ulei, pe lemn.
Cartile de cult care s-au pastrat sunt: Cazania tiparita la Ramnic in 1781 si Liturghierul din 1794, Evanghelistarul din 1826, un Liturghier din 1860 si un Octoih din 1912.
Sursa foto: Bogdan Ilieş
Biserica de lemn din Grinties este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn din Grinties
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Ceahlau
Coordonate GPS: 47.041361,25.877272
Parcul National Ceahlau reprezinta o arie protejata din Muntele Ceahlau, cel mai renumit si mai impresionant masiv din partea centrala a Carpatilor Orientali, situat in centrul acestora. Carpatii Orie
Manastirea Muntele Ceahlau este situata pe un platou al muntelui, inconjurat de stanci mari. Aproape de manastire se afla cabana Dochia si statia meteorologica Toaca. A fost infiintata in anul 1992 de
Biserica de lemn din Galu, situata in nord-vestul comunei Poiana Teiului, judetul Neamt, se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Are hramul „Sfantul Gheorghe”, apartine cultului ortodox s
Cu multi ani in urma, un cioban batran, venit de pe la Secu sau Izvorul Alb, obisnuia sa-si pasca oile prin acele locuri pline de verdeata, poposind deseori langa aceasta stanca, mai cu seama in nopti
Biserica de lemn din Farcasa, judetul Neamt, se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Aceasta a fost construita in anul 1774, suferind ulterior o serie de modificari.
Lacasul de cult are hram
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.