Apasati pe imagini pentru vizualizare
Catedrala Schimbarea la Fata, cunoscuta si ca Biserica Minoritilor (de la Ordinul Franciscan al Minoritilor), a fost donata Bisericii Romane Unite cu Roma (Bisericii Greco-Catolice) in anul 1924 de catre Sfantul Scaun, pentru a servi drept catedrala a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, dupa mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.
Cu ocazia respectiva, catedrala din Gherla a devenit con-catedrala episcopala. Adaptarea mobilierului interior la cerintele ritului bizantin a fost facuta prin efortul episcopului Iuliu Hossu. Astfel, in interiorul lacasului de cult a fost amplasat un iconostas (inexistent in practica cultului romano-catolic). Mutarea efectiva a sediului episcopiei de la Gherla la Cluj a avut loc in anul 1930.
Constructia din piatra si caramida are o lungime de 43,7 metri, o latime de 15,3 metri si 28 de metri inaltime. Este ridicata in stil baroc. Frescele de pe cupola au fost pictate in 1908 de Francisc Lohr si restaurate in 1968 de Coriolan Munteanu.
Geamurile au stema familiei nobilului transilvanean Ioan Haller (protector al Minoritilor in secolul XVIII) si stema Ordinului Minoritilor. Vitraliile de secol XIX reprezinta sfinti legati de istoria ordinului franciscan si de istoria Ungariei. Odata cu preluarea bisericii, inscriptiile de pe vitralii (in limba maghiara) au fost distruse.
In anul 1948 Biserica Minoritilor ajunge in proprietatea ortodocsilor, iar dupa 1990 ea este retrocedata greco-catolicilor.
Catedrala Greco- Catolica Schimbarea la Fata din Cluj reprezinta un monument istoric si de arhitectura.
Adresa: B-dul Eroilor nr. 10
Catedrala Greco- Catolica Schimbarea la Fata Cluj Napoca (Biserica Minoritilor) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.770644,23.593948
Gradina Miko a fost donata orasului Cluj de catre Imre Miko, fost guvernator al Transilvaniei, in scopul amenajarii unui parc public. In prezent acest domeniu gazduieste cladirea Facultatii de Geograf
Parcul Central din Cluj Napoca este situat pe malul raului Somesul Mic si reprezinta unul dintre principalele spatii verzi ale orasului. A fost declarat monument istoric in anul 2010.
Parcul are o ve
In zona Manastur, din apropierea Clujului, pe actuala strada a Primaverii nr. 60, a fost ridicata, incepand cu secolul XI, abatia benedictina "Monasterium Beatae Mariae de Clus", inconjurata
Palatul New York, denumit si Hotel Continental, a fost construit in centrul Clujului la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cladirea a fost ridicata dupa planurile arhitectului Pekey Lajos, pe locul vech
Castelul Bánffy, Bonţida. Atmosferă fascinantă, plină de istorie: vizitaţi-ne!
Considerat în epoca sa de glorie Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy se află la o distanță de 30 km
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.