Cetatea Sucidava se afla in orasul Corabia, pe malul stang al Dunarii aparut ca important centru economic si militar al tribului geto-dacic „sucii”.
Cetatea militara romana a fost zidita pe locul fostei cetati geto-dacice in vremea imparatului Aurelian (270-275) si rezidita in timpul lui Constantin cel Mare (306-337).
Cetatea se intinde pe o suprafata de 2 hectare si astazi se mai pastreaza zidurile si turnurile de intrare, descoperite in urma sapaturilor arheologice. Au mai fost descoperite bazilica romano-bizantina, cladirea hypocaust (sistem de incalzire roman prin pardoseala), piciorul podului lui Constantin cel Mare inaugurat in anul 328, construit peste Dunare in vremea sa, fantana romana din secolul al II-lea, bai romane, strazi pavate.
Obiectele descoperite in cetate sunt un opaiţ executat dintr-o pasts caramizie, fara decor, o piesa de bronz de la o aparatoare nazala a unui coif, un cuptor pentru copt painea, din pamant ars la rosu, tigle, monezi de bronz, furca de tors, multe obiecte ceramice care au fost conservate.
Sapaturile continua in speranta descoperirii templului zeitei Nemesis, protectoarea cetatii, despre care se stie ca a existat potrivit unei inscriptii.
Cea ce atrage cel mai mult in aceasta cetate, vreme de 14 secole, este fantana secreta, monument unic in arhitectura romano-bizantina. Este spectaculoasa prin sistemul de construire si valoarea arheologica. Fantana mai este numita si "izvorul iubirii”. Legenda spune ca apa din izvorul nesecat inteteste iubirea cuplurilor si ii uneste pe cei despartiti.
Sursa
Cetatea Sucidava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Sucidava
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Corabia