Biserica „Sfantul Nicolae", ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, se afla pe strada Tudor Vladimirescu, numarul 6. A fost inaltata cu daniile domnitorului si ale sotiei sale Doamna Marica, dupa cum arata inscriptia de la intrare, intre 17 iunie 1697 si 30 septembrie 1698.
Pictura din naos si altar a fost facuta de Preda Zugravul din Campulung. Pronaosul a fost pictat pe cheltuiala Jupanului Nitu Patrascu - cinstit mester batran" din breasla timarilor. Din anul 1721 pastreaza in interior frumoase picturi murale.
Biserica are un plan dreptunghiular alungit cu pridvor, pronaos si naos, incheiat cu absida semicirculara in interior, poligonala in exterior. Deasupra pronaosului se ridica turnul clopotnitei. Pridvorul, absida altarului, precum si toate incaperile sunt prevazute cu cupole. Usa splendid sculptata are deasupra pisania, in mijlocul careia se afla stema Tarii Romanesti.
Ferestrele sunt impodobite cu sculpturi in piatra. Cornisa de sub acoperis si stalpii octogonali din tinda apartin stilului brancovenesc. Iconostasul din lemn, cu portiuni poleite cu aur este impodobit cu sculpturi si picturi.
Modelul acestei biserici este capela Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia ridicata in 1688. La randul ei, biserica din Fagaras a fost modelul dupa care mesterii din satele din jur s-au inspirat la ridicarea multor monumente in satele fagarasene.
Biserica a fost renovata in 1921-1922 si in prezent este declarata monument de arhitectura.
Biserica Sfantul Nicolae din Fagaras este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Fagaras, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Fagaras
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.