Complexul Carstic Cetatile Ponorului

Complexul Carstic Cetatile Ponorului
Complexul Carstic Cetatile Ponorului vezi pe harta Complexul Carstic Cetatile Ponoruluivezi pe harta

Informatii despre Complexul Carstic Cetatile Ponorului

Localizare: Crisana > Oradea Subcategorie: Pestera

Complexul Carstic Cetatile Ponorului
Complexul Carstic Cetatile Ponorului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situate in partea de est a judetului Bihor, in Muntii Apuseni, Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.

Cetatile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stanca, aflate intr-o imensa depresiune impadurita, adanca de 300 metri, partea ei superioara avand un diametru de peste 1 km. Culmile inconjuratoare care inchid circular depresiunea sunt taiate doar intr-un singur loc de canionul Vaii Cetatilor.

Poteca de acces porneşte de la drumul forestier si coboara treptat prin padure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetatilor pana in Dolina I. Peretele lateral de vest, inalt de peste 150 metri este perforat de un portal ce depaseste 70 metri inaltime la baza caruia se pierde Valea Cetatilor.

Imensul portal al Cetatilor Ponorului, sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Molizii aninati in pereti sunt singurul termen de comparatie pentru uriasa dimensiune a portalului si a peretelui in care este sapat. In partea stanga se zareste partea superioara a unui perete si mai inalt ce strajuieste Dolina III, cu cele doua balcoane de barne aninate deasupra prapastiei.

In partea dreapta a portalului, o limba de grohotis urca pe sub o arcada in Dolina II. Aceasta este de fapt un aven circular de 200 m inaltime, avand la baza doua ferestre: portiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal si o fereastra spre tunelul subteran al Pesterii Cetatile Ponorului.

Tot sub Portal, in partea stanga, un tunel inundat aduce la lumina pentru putin timp apa ce provine din Lumea Pierduta si care se pierde la mai putin de 1 km mai sus in Pestera Caput.

In Dolina III se poate patrunde din Dolina I, urcand pe scarile metalice din stanga Portalului si depasind pragul ce separa cele doua circuri. Dolina III are forma de triunghi cu latura de 300 metri, avand in mijloc un portal spre care coboars imense limbi de grohotis. In partea sa vestica, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se inalta un perete perfect vertical de peste 200 metri, cu mici brane inundate de vegetatie, in partea sa superioara fiind amenajate doua balcoane din lemn. In partea sudica, poteca turistica urca costis pe panta abrupta a unui valcel spalat de torenti, spre balcoane.

Balcoanele, in numar de patru, doua deasupra Dolinei III si doua deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetatilor Ponorului.

sursa: www.parcapuseni.ro


Complexul Carstic Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Oradea , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 47.064346,21.941013




Vezi si alte obiective turistice din Oradea

Strandul Municipal Oradea este situat pe malul stang al Crisului Repede, intre Hotelul Continental si Baza de agrement Dinamo, pe o suprafata de cca. 4 ha. Are o baza de agrement compusa din 5 bazin
Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Palatul a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil sece
Parcul Natural Cefa este un parc natural de tip mixt, situat in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunelor Cefa si Sannicolau Roman. A fost declarata arie protejata in anul 2010 si are o
Rezervatia naturala Piatra Graitoare se afla pe versantul de sud-est al Coastei Braiesei, judetul Bihor si este un varf cu o piramida trigonometrica al Masivului Biharia, avand o inaltime de 1.658 met
Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite in acest stil de pe teritoriul Romaniei. La fel ca si Bazilica Sf. Maria si Sirul Canonicilor, palatul a fost ridicat i


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site