Pestera Vantului din Suncuius

Pestera Vantului din Suncuius
Pestera Vantului din Suncuius vezi pe harta Pestera Vantului din Suncuiusvezi pe harta

Informatii despre Pestera Vantului din Suncuius

Localizare: Crisana > Suncuius Subcategorie: Pestera

Pestera Vantului din Suncuius
Pestera Vantului din Suncuius Pestera Vantului din Suncuius
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania, cu o lungime de aproximativ 50 km, ce a fost descoperita in anul 1957, de ing. Bagameri Bela. Acesta a explorat pestera pe o suprafata de 500 de m, in urmatorii zece ani avansand cercetarile galeriilor pana la 15.000 m.

Pestera Vantului este situata in nordul Muntilor Padurea Craiului, in apropierea localitatii Suncuius. Din punct de vedere hidrografic, pestera apartine bazinului Crisului Repede.
Intrarea in pestera este situata la 2 km SE de localitatea Suncuius, deasupra izvorului din Poiana Franturii, insa a fost blocata, intrucat era greu accesibila. Noua intrare artificiala a fost amenajata la nivelul activului.

Prima harta color a pesterii a fost realizata la scara 1:5000, in anul 1969, reprezentand 15.283 m de galerii. Primele imagini ale pesterii au fost difuzate intr-un documentar realizat in 8 zile de TVR, in anul 1972.
In anul 1978 apare volumul foto "Pestera Vantului", semnat de dr. Dan Coman si Valentin Craciun.

Lucrarile de cercetare ale pesterii se intensifica, organizandu-se Cercul Speologilor Amatori din Cluj, condusi de Bagameri Bela, descoperitorul pesterii. Acestia continua cercetarile de explorare, cartare si protejare a Pesterii Vantului pana la retragerea mentorului lor, dupa 50 de ani de activitate specologica, in anul 1991.La sfarsitul anului 2000 lungimea pesterii depaseste 47.000 m.

Accesul se face la cel mai jos nivel, acolo unde intregul debit de apa iese la suprafata, urmand paraul amonte si o galerie larga si inalta in care apar formatiuni gigantice, scurgeri parietale si stalactite. Pe parcursul a celor 50 km de galerii pot fi gasite toate formele endocarstice cunoscute. Din pacate inaltimea galeriei scade si curand va deveni inaccesibila, dar numeroase galerii fosile pot fi urcate la etajele superioare.

Pestera este formata din 3 etaje formate din galerii, sali si hornuri de dimensiuni si forme diferite, cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale, gips etc.
Galeriile s-au dezvoltat pe patru nivele, cel inferior fiind cel mai activ. Galeriile principale sunt: Galeria Activa, Etajul II, Galeria Alba, Rosie si Galeria cu lacuri. Galeriile laterale: Galeria 7 Noiembrie, Galeria 1 Mai, Galeria Moravek, Mikulas etc.
Majoritatea salilor s-au format prin unirea a doua falii sau printr-o prabusire a zonei faliilor. Cele mai impozante sali sunt: Sala Titanilor, Sala Mare, Amfiteatrul, Sala Neagra, Sala Ascunsa etc. Puturile s-au format pe diaclaze sau pe brecie de falie, cele mai importante fiind: Casa Scarilor, Putul Greu, Putul Bukki, Bagameri, Putul din sistemul Torpilei.

Vizitatorii pesterii sustin ca incursiunea in adancurile acestei minuni a naturii este o experienta unica, marturie stand atatia ani de cercetari, documentare si poze ce au transformat Pestera Vantului intr-un monument al naturii de mare valoare.


Pestera Vantului din Suncuius este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Pentru a vizita Pestera Vantului din Suncuius poti accesa una dintre ofertele de cazare Suncuius , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 46.9392624,22.5448742




Vezi si alte obiective turistice din Suncuius

Pestera Batranului este mai putin cunoscuta, fiind situata in apropierea localitatii Suncuius in Muntii Apuseni judetul Bihor. Aceasta se afla in muntii Padurea Craiului. Altitudinea de amplasare a pe
Pestera Ponoras este situata in partea de nord-est a depresiunii omonime din Muntii Padurea Craiului. Este drenata de cursul de apa, care dupa ce strabate una din pesterile cele mai bogat impodobite d
Biserica de lemn din Beznea se afla in localitatea cu acelasi nume, judetul Bihor si a fost construita in anul 1723. Biserica din Beznea este considerata cea mai mare biserica de lemn din Bihor. Hra
Lacul Lesu este un lac de acumulare situat langa localitatea Lesu pe Valea Iadului in Muntii Apuseni, judetul Bihor. Lacul a fost dat in folosinta in anul 1973, iar apa lacului alimenteaza hidrocentr
Defileul Crisului Repede insoteste soseaua nationala Cluj-Oradea si trece prin Muntii Padurea Craiului, fiind o rezervatie complexa (faunistica, floristica si geologica) ce include 11 pesteri si defil


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site