Apasati pe imagini pentru vizualizare
Iosif Vulcan a fost un publicist si scriitor roman, animator cultural, membru al Academiei Romane, fondatorul revistei culturale "Familia".
El este considerat a fi "nasul literar" al poetului national Mihai Eminescu. Tatal sau, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al reputatului episcop-carturar Samuil Vulcan, intemeietorul scolii romanesti de la Beius, care azi ii poarta numele.
Muzeul Memorial dedicat carturarului bihorean a fost infiintat in 1965, cu prilejul organizarii festivitatilor de aniversare a unui secol de la aparitia revistei "Familia" in Oradea.
Muzeul este situat in centrul orasului, pe strada "Iosif Vulcan", foarte aproape de parcul in care se afla si statuia acestuia. Cladirea care adaposteste muzeul este o casa familiala, nu foarte mare, cu trei camere mari la fatada, situata la capatul actualei strazi losif Vulcan nr.16, la intersectia cu strada Libertatii, cu vedere atat in lungul strazii, catre Piata Teatrului cat si spre malul Crisului.
Cladirea a fost construita pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost sediul revistei culturale. Arhitectonic nu prezinta elemente deosebite, fiind una cum au fost multe ale protipendadei oradene din perioada ce a premers primului razboi mondial.
Muzeul Iosif Vulcan este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.056616,21.933339
Strandul Iosia din Oradea dispune de: 6 bazine rotunde pentru copii si batrani de 250 m3 din care 4 sunt functionale si 2 bazine mari dreptunghiulare pentru adulti de 1000 m3, ambele functionale.
Adr
Sirul canonicilor reprezinta un monument de arhitectura din Oradea, realizat in stil baroc. Acesta a fost construit in perioada 1758-1875 de catre arhitectul F.A. Hillebrandt.
Cuprinde 10 cladiri uni
Adresa: Str. Nufarului Nr.30
Telefon: 0259420002, 0259420003, 0359405501, 0359405502
Numar sali:5
Sunet: Dolby Digital, DTS, SDDS
Biserica cu Luna, cunoscuta si sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserica crestin-ortodoxa aflata in Oradea, construita intre anii 1784-1790.
Edificiul a fost denumit astfel
Situate in partea de est a judetului Bihor, in Muntii Apuseni, Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Cetat
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.