Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera de la Caput se afla pe drumul dintre Padis si Arieseni, la iesirea din Poiana Ponor spre Valea Izvoru Ursului, judetul Bihor si mai este cunoscuta si sub numele de Pestera Hamlet. Face parte din cel mai mare complex carstic din Romania, aflat in Muntii Apuseni, zona Padis.
Pestera este sapata in calcare tithonice si are o singura galerie cu o lungime de 1873 metri. Intrarea in pestera este la altitudinea de 1065 metri.
Pe podeaua galeriei se gasesc bolovani lustruiti, bile de marmitaj iar peretii sunt acoperiti cu lingurite. Cand ploua, pe aceste verticale se pravalesc cascade, periculoase in cazul in care s-ar afla vizitatori. Galeria se umple cu baricade de aluviuni, bolovani si trunchiuri de copaci si se ridica pana aproape de tavan.
Marmitele se transforma in lacuri limpezi din ce in ce mai mari pana se ajunge la lacul terminal. Apele ce se pierd aici apar in prima sala a pesterii Cetatile Ponorului.
Pestera de la Caput este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera de la Caput
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Padis
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 46.5962181,22.7279091
Traseul Cantonul Padis - Pestera Sura Boghii, judetul Bihor incepe de la Cabana Padis pe drumul forestier, traverseaza un parau, trece pe langa un ponor si ajunge la cantonul silvic Padis.
Se urca pr
Traseul montan Cetatile Ponorului din Muntii Apuseni porneste de la Cabana Padis si coboara in poiana Ponor. Apoi se urca pieptis, se traverseaza un drum forestier, coboara pe un grohotis in Dolina I
Pestera Neagra se afla in depresiunea inchisa Groapa de la Barsa din complexul Padis - Cetatile Ponorului, la piciorul peretelui vertical de calcar care margineste aceasta groapa in coltul de sud-vest
Platoul Padis se afla in ramura nordica a Muntilor Bihor, din grupa Muntilor Apuseni, judetul Bihor si face parte din Parcul Natural Apuseni.
Platoul Padis este unul dintre cele mai spectaculoase fen
Cetatile Ponorului reprezinta un complex carstic situat in Muntii Apuseni, alcatuit din trei avene adanci, o pestera centrala, un izbuc si un rau ce curge prinr-un tunel subteran, lung de 2 km, care l
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.