Pestera Neagra se afla in depresiunea inchisa Groapa de la Barsa din complexul Padis - Cetatile Ponorului, la piciorul peretelui vertical de calcar care margineste aceasta groapa in coltul de sud-vest.
Acces: Se urmeaza de la Padis marcajul banda rosie care duce la Poiana Florilor - Baita Bihor sau marcajul punct galben (Circuitul Vaii Galbene) in sensul Poiana Florilor - Galbena. Primul marcaj traverseaza Padisul, coboara in Poiana Balaleasa, intersecteaza soseaua care duce la Cetati si urca in creasta care margineste Groapa de la Barsa, urmand-o spre sud. Din stanga vine si marcajul punct galben (care a urmat traseul Padis - Valea Cetatilor) si impreuna continua spre sud.
In locul in care marcajul punct galben o ia la stanga pentru a urca in Piatra Galbena, iar banda rosie continua inainte, loc marcat si de o indicatie pentru un izvor, se desface la dreapta poteca care duce la acest izvor, insotita si de un marcaj turistic banda galbena realizat de amatori. Se coboara prin vegetatia abundenta in fundul Gropii de la Barsa pana la un fir de apa care vine din dreapta si care se pierde sub peretele din stanga la gura pesterii.
Pestera Neagra avea o lungime de peste 1 km, iar din 1974, cand s-a facut jonctiunea cu Pestera de la Zapodie, sistemul are o lungime totala de 12048 metri. Este colectorul apelor din partea de est a Gropii de la Barsa.
Se patrunde prin doua intrari scunde care se unesc intr-o galerie unica, sapata in calcar negru, care da intr-o verticala de 30 metri. De la fundul avenului continua galeria, care devine sinuoasa, cu o inaltime variabila intre 0,5-1,0 si 20 metri.
Pestera continua prin alte sali, avene, galerii si hornuri, totalizand o diferenta de nivel de 110 metri. Explorarea ei necesita cca. 100 metri scari, corzi, pitoane, cizme si mijloace de iluminat pentru 10 ore, se recomanda doar speologilor experimentati.
Pestera Neagra este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Neagra
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Padis
Coordonate GPS: 46.57749,22.68567
Rezervatia naturala Culmea Carligate se afla in zona Padis, judetul Bihor, aici gasindu-se cea mai frumoasa panorama asupra Padisului si a unei mari parti a Muntilor Apuseni.
Sub Carligate se desfaso
Pestera Piatra Altarului se afla in Muntii Bihorului, zona Padis si este deschisa doar pentru cercetari stiintifice, nefiind amenajata pentru public.
Pestera Piatra Altarului a fost descoperita in an
Traseul Cantonul Padis - Pestera Sura Boghii, judetul Bihor incepe de la Cabana Padis pe drumul forestier, traverseaza un parau, trece pe langa un ponor si ajunge la cantonul silvic Padis.
Se urca pr
Groapa de la Barsa se afla in depresiunea Padis Cetatile Ponorului, judetul Bihor si este o depresiune de forma ovala, cu axa mare de 2 km.
Zona mai este numita si Depresiunea Barsa, fiind una dintre
Platoul carstic Lumea Pierduta se afla intre Paraul Ursului si Paraul Sec si ascunde in subteran o imensa retea de galerii active, lucru dovedit de dolinele de la suprafata.
Doua dintre dolinele plato
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.