Pestera Piatra Altarului se afla in Muntii Bihorului, zona Padis si este deschisa doar pentru cercetari stiintifice, nefiind amenajata pentru public.
Pestera Piatra Altarului a fost descoperita in anul 1984 si este formata din patru mari galerii: Palatul, Paradisul, Geoda si Altarul Ursilor. Palatul este inalt de 30 m, cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri inalte, de forma unei catedrale gotice. La noi in tara este un monument de arhitectura subterana unic.
Paradisul cuprinde spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre. Galeria Paradisului se termina brusc cu un parau ca o pasta fluida izvorand dintr-o crapatura a calcarului.
Pestera Piatra Altarului este renumita printr-un fenomen rar intalnit pe glob prin faptul ca apa supramineralizata a acoperit cu totul o galerie, Geoda, in cristale perfecte de calcit.
Ursul de caverna a fost un locuitor des intalnit in era glaciara in aceasta pestera, existenta unui numar mare de cranii de ursi tineri si de pui, gasite aici, denumind una dintre galerii drept Altarul Ursilor.
Sursa
Pestera Piatra Altarului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Piatra Altarului
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Padis
, la pensiunile si vilele din apropiere.