Muzeul Etnografic de la Radauti este un muzeu infiintat in 1920 in Radauti. El a fost fondat la initiativa unui grup de intelectuali, initial sub denumirea de "Muzeul de Antichitati si Etnografie".
In anul 1920 s-a inceput colectarea primelor obiecte pentru dotarea noii unitati muzeale.
Prima expozitie a fost deschisa in 1926 de catre sotii Samuil si Eugenia Ionet si cuprindea o colectie bogata de obiecte aduse de cei doi invatatori din satele Bucovinei. Expozitia a avut loc in locuinta familiei, iar ulterior s-a mutat la scoala unde Samuil Ionet a fost director in anii 1928-1933 (actuala Scoala Generala Nr.4 din Radauti).
Patrimoniul muzeului a ajuns in timp la o colectie impresionanta de aproximativ 8.000 de piese muzeografice, organizate in 13 colectii. Din acestea 1.000 de obiecte sunt expuse in permanenta in 11 colectii, ocupand un spatiu de aproximativ 900 m², iar restul sunt pastrate in 4 depozite.
Muzeul detine impresionante colectii de carti vechi si manuscrise, picturi, icoane, ceramica, obiecte si instrumente muzicale, oua incondeiate, podoabe, tesaturi si piese de port popular specifice zonei Bucovina, precum si o biblioteca cu peste 4.000 de volume.
De o importanta foarte mare si o valoare inestimabila sunt colectiile de tiparituri vechi din care 35 apartin patrimoniului national, fiind scrise in greaca, latina, germana, sau slava veche. Printre cele mai valoroase manuscrise se numara: "Octoih" din 1776 si 1778, "Molitfelnic" din 1815, "Adunarea cazaniilor" din 1793, "Evanghelia" din 1918 sau "Biblia de la Blaj", tiparita in 1795.
O alta piesa de mare importanta este o icoana care a apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza si care ilustreaza incoronarea Fecioarei Maria.
Muzeul mai detine o pinacoteca de 3.000 de picturi de sevalet in ulei, icoane din secolele XVIII-XIX, o colectie de 1.000 de obiecte de lemn reprezentand unelte si ustensile casnice sau piese de mobilier, precum si o colectie de peste 1.000 de vesminte populare, datand din perioada primului razboi mondial si a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Sursa
Muzeul de Etnografie din Radauti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Radauti
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.