Biserica din Reuseni este un lacas de cult ortodox, ridicat in perioada 1503-1504 de catre Stefan cel Mare, in comuna Udesti, la aproximativ 15 km sud-est de municipiul Suceava.
Biserica a fost inaltata sub hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" si face parte dintr-un ansamblu monahal ce mai cuprinde un turn clopotnita, ce dateaza din secolul XIX.
Prima mentiune documentara a satului Ruseni din judetul Suceava dateaza din 24 septembrie 1468, insa arheologii sustin ca asezarea este mult mai veche, asezarile rurale din zona bazinului mijlociul al raului Suceava datand din a doua jumatate a secolului al XIV-lea.
Pe locul pe care s-a zidit biserica a fost taiat la o nunta capul voievodului Bogdan al II-lea (1449 - 1451), tatal lui Stefan cel Mare, de catre Petru al III-lea Aron, care venise cu armata asupra lui Bogdan ca sa-l scoata din scaunul domnesc.
Biserica "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" din Reuseni are lungimea de 25,50 m, latimea de 9,5 m si inaltimea de 11 m.
Are o silueta eleganta, accentuata prin prelungirea in exterior a zidurilor laterale legate printr-un arc semicircular. In partea superioara ele sunt unite prin arcada, obtinandu-se astfel un spatiu semideschis care a folosit odinioara drept clopotnita - inovatie arhitecturala.
Ferestrele sunt mici, cu chenare dreptunghiulare de baghete incrucisate la colturi si cu partea interioara in semicerc. Naosul este boltit cu o calota uriasa, iar usa prin care se patrunde in naos are muluri incrucisate la colturile de sus. Biserica nu a fost pictata.
Biserica din Reuseni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Reuseni
, la pensiunile si vilele din apropiere.